Monday, December 27, 2010

Juzuk 31..

Korang-korang yang rajin mengaji Quran ni penah tak baca sampai juzuk ke 31?

Ini hari aku bukan nak ajar ajaran sesat, tapi ade satu peristiwa yang berlaku menggelikan hati aku.

Semalam aku menghadiri tahlil dan mengaji 40. Tradisi orang Malaysia memang macam tu kot, kalau ada kematian, setiap malam sehingga malam ke 7 akan diadakan majlis tahlil, malam ke 40 pulak mesti ade mengaji 40. Selama sebulan cuti ni, memang kenyang la, hampir setiap malam aku tak makan kat rumah, sebab selama cuti ni 6 orang dah yang meninggal kat kampung aku, maju betul tanah perkuburan tu..maju jugak perut aku..hehe

Aku dijemput oleh tuan rumah untuk mengaji malam tu. Lebih kurang 15 orang yang dijemput, maknenye setiap orang kena habiskan 2juzuk quran.. jadinye aku pun bace la.. mula-mula aku amek juzuk 28, agak-agak juzuk blakang2 la..senang sket. Tapi apekes la pulak malam tu..pakcik yang bawak set Quran tu bawak Quran Majid, iaitu quran tulisan yang dulu2 tu. Yang tulisannye bulat2, memang agak susah la nak bace..tapi takpe, aku bace gak. Ok, mase ni sume ok, cume aku jela bace tersangkut2 sebab tak biasa dengan quran macam tu..
rasm utmani

Habis satu juzuk, mata dah berpinar-pinar, maklumlah nak kena banyak perhatikan tulisan macam tu. Then aku pun mintak dengan pakcik tu nak tukar quran guna yang rasm Uthmani, pakcik tu tanye aku, nak juzuk yang  keberapa..sebab quran memang yang dah dibahagikan mengikut juzuk, mate aku memang berpinar-pinar lagi mase tu. Lepas pilih juzuk yang tinggal orang belum bace lagi, dengan yakin dan  selambanye aku cakap, 31! Suasana jadi sunyi kejap, sume orang yang bulatan tu tengok aku. Pakcik tu tanye lagi, berapa?? Aku pun lagi yakin jawab, 31!! Pakcik tu tengok je aku atas bawah atas bawah, aku rase mesti die pikir; eh mamat ni apekes... then dia cakap, oh,13.. aku pun, macam.......eeaaaaahh....baru aku teringat mane ade juzuk 31..quran 30 juzuk je bai..haha.

Ntah macamane la otak aku salah interprete data plak, huruf Arab memang da lame aku tak tengok kot, padan muke aku.. Mase tu baru aku perasan ade yang sengeh2 je kat aku, maluunyee.. naseb baik aku ni gelap, kalu tak mesti da nampak muke aku bertukar jadi merah..haha


Saturday, December 11, 2010

Saya Mau Kawen!!

Amboi, gedik semacm je bunyi tajuk kali ni kan..


Bukan ape wei, aku tereksaited sekali nak kawen ni, sebab esok salah sorang kawan yang sebaya aku akan menikah..wah bestnye,,hehe ape yang best aku pun tatau..wee~
Dah ramai sebenarnya kawan aku yang kawen mase umur muda, ish kadang2 aku pun rase jeles gak, tapi apakan daya aku masih taklaku, masih belum ade yang sudi masuk meminang,,=hehe

Alaa, kali ni kawan sekolah rendah aku, suaibah nama dia, dah bertemu jodoh dengan jejaka pilihan hati, cewah.. bermula dengan asyikin aka kaklong, then rohayu, jamilah, then suaibah pulak. Kalu taksilap aku suaibah ni tengah belajar kat UTM, cantik orangnye, yelah mungkin sebab pompuan kot, ok je kawen awal..yelah, dapat suami kaya kan da tak keje pon tak ape kan..kalau laki..takde kerje bagus, jangan harap la nak laku, pompuan sekarang ni materialistic yang amat. Antara ramai2, kaklong la paling awal kawen, lepas SPM kalu taksilap aku. Then wakil lelaki lak, Ibrahim aka bohim kawen awal tahun baru2 ni.. sori bro aku takdapat pegi kenduri rumah ko aritu, tapi aku da kenal wife ko,hihi~

Tak sangka cepat benar masa berlalu, macam baru semalam je kami bersekolah rendah same2, sekarang ni sume dah jadi orang tua. Aku ingat lagi dulu misi yang datang cek gigi kat sekolah selalu je kene sumpah maki ngan kaklong depan2, then die meraung kuat2 sampai satu sekolah dengar n die lari balik ke rumah. Kaklong memang takut dengan jarum n misi. Tapi sekarang,kaklong  da ade 2anak dah,pergh.n aku yakin die dah tak takut misi lagi...hehe

Rohayu n jamilah plak, selalu kena kacau dengan adnan aka matnan. Sampai gaduh dan nangis2.. mase zaman sekolah dulu matnan memang gangster, banyak kali gak aku sempat bertumbuk dengan matnan. Pernah sekali mase darjah lima kami bertumbuk mase kelas KAFA, ustazah Rohaizah mase tu takdapat buat ape2. Tapi memang kawan2 menyebelahi aku mase tu sebab aku budak baik.kekeke~, siap pengawas sekolah lagi, tapi bertumbuk tetap diutamakan hehe.. tapi yang bestnye esoknye kami pergi sekolah same2 dan masing2 mata lebam: sebab kena tumbuk dan sebab menangis juga. Biasala budak2 kan,  gaduh sekejap je.
Bohim plak lain ceritanye, dia nakal jugak, tapi dia tak kacau orang macam matnan ni. Bohim ni macam rapat jugak ngan aku dulu, die memang selalu datang rumah aku. Kami mengaji Quran dengan tokguru yang same. kami ponteng kelas BI dan pegi mandi sungai same2 then kene rotan same2 dengan semua budak laki kelas kami..Kami panjat dan tidur atas pokok sentul same2, tapi die sorang je yang jatuh pokok sebab dahan patah,hihi..

Apa apa pun, selamat pengantin baru untuk suaibah. Bagi kawan2 yang dah berkahwin, semoga berbahagia sampai ke akhir hayat, dunia akhirat. Pada yang masih menunggu macam aku ni, keep waiting, hehe tapi seeloknye belajar dulu sampai habis, sampai PhD mungkin, then kawenlah berape kali nak kawen pon,hee yang penting bahagia, aman damai dan adil. . PEACEEEE!!!


Alumni  SKLK2,(’99-‘02)
~TAM MAT~

kelas tambahan mase cuti..

Sebelum itu, sebagai pengenalan, Bahasa Melayu Kelantan adalah bahasa lisan setempat yang digunakan di negeri Kelantan,Malaysia, serta daerah Besut dan Pulau Perhentian Terengganu. Masyarakat di beberapa daerah di Kedah seperti Baling, Sik dan Padang Terap juga bertutur di dalam loghat yang hampir serupa dengan bahasa Melayu Kelantan. Ia kadangkala tidak dapat difahami penutur bahasa Melayu standard, walaupun ia mempunyai banyak persamaan. Ia pada asalnya adalah sama bahasa seperti Yawi yang merentasi sempadan di Thailand, Yawi merupakan salah satu
bahasa, Yawi (Jawi dalam bahasa Melayu) merujuk kepada penterjemahan Arab untuk penulisannya.
Bagaimanapun, mungkin terdapat beberapa perbezaan pendapat antara sebelah Yawi dan
sebelah Kelantan, satu kajian terperinci perlu dilakukan untuk mengetahui siapa yang
benar-benar mengetahui. Kelantan secara tradisinya menulis Arab,sebagai Yawi. Terdapat
pendapat mengatakan yang adalah sepenuhnya bertentangan dengan bahasa Melayu baku,
dan bahasa Melayu Kelantan adalah lebih tua dan mempunyai sejarah yang lebih bermakna
(menulis Bahasa Arab) daripada bahasa Melayu baku. Bahasa Melayu Terengganu juga
berbeza daripada bahasa Melayu Kelantan dan bahasa Melayu baku.

Contoh Perbezaan Perkataan
*sebelah kiri adalah bahasa Melayu standard dan sebelah kanan adalah bahasa Melayu Kelantan)
Boleh = Buleh
Makan= Make
Apa?= Gapo?
Saya= Sayo
Nasi= Nasik
Beritahu= Ghoyak
Berlanggar= Blago
Rambutan= Mokte
Manggis= ssetto
Cakap= kecek

Perkataan yang berakhir dengan 'an','am' dan 'ang' biasanya akan diganti dengan 'e'.

Contoh:

Jangan= jange
Lengan= lenge
Ayam= aye
Pisang= pise
Geran=gere

Perkataan yang berakhir dengan 'a','o' dan 'e'
biasanya (bukan semestinya) akan diganti dengan 'o' (dan 'o' sebutan dalam 'sore' dan 'roar'
dalam bahasa Inggeris, bukannya seperti 'sow' dan 'row')

buka= buko
mana=mano
baka=bako

Bunga bahasa Kelantan

Yakk!                       Opocot!/Opps!
Deh?                       Ok?/Ye? (biasanya untuk memohon restu atau persetujuan)
Gak                         Habis tu…/Jadi….
Ho/ Hola..              Yelah..
Dock?                     Kan?/ Betul tak? (persoalan)


Kata penguat Dalam bahasa Melayu Kelantan

Manis lleting                     Sangat manis
Masing ppeghak               Sangat masin
Pahit llepe                         Sangat pahit
Mase ppughik                    Sangat masam
Tawa eber                          Sangat tawar
putih ssueh/ssembo           Sangat putih
Hite llege                            Sangat hitam
Biru kketu                            Sangat biru
Kuning nnehe                      Sangat kuning
Kenye bbonyah                    Sangat kenyang
Come llote                           Sangat cantik
Gemuk ddebok                    Sangat gemuk
Busuk bbanga                      Sangat busuk
Hapok kohong                     Sangat hapak
Nnakut apah                        Penakut sangat
Ceghoh jeghiloh/bbole        Sangat terang/cerah
Jatuh celabok                       Jatuh sangat teruk
Kuca hanya                           Sangat bercelaru


Sabdu sesuatu perkataan juga boleh menukarkan maksud asal sesuatu perkataan:
Contoh.

Sepak: perbuatan menyepak
Ssepak: tersepak(secara tak sengaja)

Jatuh: (jatuhlah..)
Jjatuh: arah Barat. Merujuk kpd arah jatuhnye matahari.
: tidak bermaksud terjatuh( jatuh dengan taksengaja) kerana terjatuh dalam bahasa Kelantan                                   adalah ‘rebah’. Boleh tambah kata penguat berdasarkan berape teruk tahap ‘terjatuh’ itu. ‘rebah gguling’ , ‘rebah gguling bating’, ‘nungging nyo’.




Wednesday, December 8, 2010

perjalanan yang agak berliku..


Hari yang ditunggu sekian lama telahpun tiba..
4dec, tarikh keramat yang takkan aku lupakan sepanjang hidupku..tarikh yang bisa menjadi sejarah penting dalam rona-rona hidupku..

Kerana tarikh inilah secara rasminya aku start bercuti secara praktikalnya..ewaahh..ahaha
Aku berlepas dari lapangan terbang Kota Kinabalu pada jam6.05 minit petang waktu  malaysia..masa tu azan sayup2 berkumandang dalam henfonku..ehe..tapi aku sedang bermusafir kan..jamak2..hehe
Satu peristiwa berlaku hari  tu  yang menyebabkan aku nervous tahap badak air..
Aku dala check in lambat sket, lagi setengah jam flight nak berlepas baru aku terhegeh2 nak check in dan masuk ke balai berlepas..

Dala aku ni jakun sket, maklumlah baru  second time nek airasia..(atau dalam bahasa melayu, asiawater..hehe)
Mase tu aku dengan sorang budak tu, kawan kpd kawan, merangkap kawan aku la jugak kan..hehe
Kami sama2 tak tempah luggage..selamba badak  je masuk dalam tu..sebenarnye memang barang sket je..aku bawak satu beg sandang, satu beg lappy, 2 beg plastik yang berisi keropok dan ikan masin serta kek lapis..
Mula2 ingatkan lepas je..yang kawan aku lagi sorang tu plak bawak satu beg sandang, beg kain dan beg tangan..imigresen lepas, keselamatan  lepas..tp last sekali check  tu dengan airasia..tak lepas doowwh.. abang tu  suruh kami keluar balik dan letak beg kami kat kaunter 10 untuk luggage.
Hadui, dala mase da lewat.. da cube slowtalk tapi abg skema tu tak layan gak..si diba buat2 muka seposen pon, tetap xleh gak..ahaha cume nasib baik aku tak sogok ikan masin kat abang tu, aku rase kalu sogok ikan masin, lepas kot..hehe

So terpaksa la kami keluar balik ke kaunter check in. Letak beg kami kat situ. Dan secara sukarelanye  kena bayar 40ringgit..ok then menggelabah puyuh plak kami masuk dalam tu sebab dah  lambat kan..
Sampai kat security check, sekali lagi aku wat stail jakun..nak terus je  masuk ikut pintu yang xde security..kena tahan lagi..alasan aku..saya dah buat pemeriksaan tadi.. pakcik security pun dengan nada menyindir aku rase cakap dengan lemah lembut dan sopan santun sekali..laksana jejaka melayu terakhir..
“adik, kalu adik da check 5kali sekalipun, kalu adik keluar,,nak masuk 5 kali la jugak adik kene check balik ok? Mane la tau adik ada bawak bom ke..”
“Ala pakcik, menela  saya tau..ni 1st time saye naik  flight ni..”huh ala saje la tu nak raba2 aku..huu~
Then everithing ok..

Sampai kat LCCT jam 8.40 lebih kurang.. then aku naik skybus ke KL sentral, pakcik aku jemput di sana..
Satu hal lagi dengan skybus ni,aku lupa print iterary tiket, padahal da bayar rm13 untuk pergi dan balik dari LCCT ke KL Sentral. So oleh sebab kejakunan aku yang tak tahu ni, kena la beli tiket lagi satu..ok rm9.huh.
6hb baru aku sampai ke kelantan secara rasmi, tanah serendah sekebun bunga..
2hari long journey untuk sampai ke rumah..

gambar hiasan



~TAM MAT~

Friday, December 3, 2010

menuju puncak!!



semalam aku da dapat langsaikan cita2 aku sejak kecik lagi..
iaitu panjat menara masjid..hehe
dah lame sebanarnye aku geram tengok menara kat mane2 pun, nak je aku panjat..
menara kat kampung aku pun hampir jadi sasaran tapi aku masih tak berpeluang..ceeehh..

alkisahnya begini..semalam masuk hari ketiga aku lepak masjid cuti2 ni..
orang laen kalu lepak masjid mesti wat amal ibadat  tapi aku agak songsang sket..wee..
yelah lame2 terperap kat dalam tu...agak bosan dan boring tahap cicak kubeng laa..

so aku ajak si acap daki puncak UMS..

so kami pegi la..ntah macamane langkah kiri..nak je naik bukit canselori..kami kena tahan dengan anggota keselamatan, sbb takpakai helmet naik moto..ahaha

hui naseb baik pakcik tu baik, dia bagi ceramah motivasi je kat kami..kalu tak kopem kene saman 30hengget sorang,, banyak tuu..da boleh beli keropok amplang sekilo..hehe

so kami pon pasrah dan balik ke masjid, da takde mood nak ke ums peak, lagipon semalam ramai sangat kat atas sana..sebab ums ada sukan staf, dorang mendaki jugak mase tu..
balik2 je aku g cek pintu menara..wah tak kunci..
plingg!!
tiba2 ntah dari mane datangnye mentol jenama Phillips timbul kat kepala aku..ala macam dalam cite katon tuu..hahaa






198 anak tangga, wah aku kire tu..haha
so lepas puas bergambar kat atas, kite turun dan ke bumbung masjid lak, g melawat kubah..hehe

hehe nampak tak aku??keciknyee..
lalalala~

al-masajid..

sekian untuk kali ini..
hisham walia melaporkan untuk 'bercakap dengan dinding'

~TAM MAT~

p/s: malam tadi kuar ke KK n terserempak dengan Eizlan Yusuf..
si Pija jeleess..ahaha

Wednesday, December 1, 2010

umur saya 18 tahun.. :P

haiyaaa..wa bukan nak pelasan muda maa...
tapi da memang wa masih muda kan nak wat macamanaaa..ahaha

alkisahnya begini..
semalam wa kemas bilik, pack segala bagai barang2 sebab kena check out sejak semalam..
oleh sebab wa takbayar penginapan untuk duduk time cuti ni, so kena kuar awal2 laa..
jadinye 3hari ni wa akan lepak kat masjid je lah..ambik berkat sket..hee~

mase wa kemas2 barang tu..tiba2 pandangan mata wa terjumpa samting..taraaa~

benda alah kertas kecik ni bukan sebarangan kertas tautak..
ok sume penonton, kamu hanya perlu lihat nombor 7 ok..body age..18tahun gitu..masih muda dan suwit..haha
perkara laen xyah tengok laa..macam ketinggian ke, berat ke..yang tu dorang salah kire..hehe

pemeriksaan ni wa buat mase ade tamu gadang kat ums haritu..kat booth kolej kingfisher kalu taksilap..
lagi satu mase check ni, akak yang chek tu tanye wa ni bnyak eksesais ke, sbb katenye wa punye skeletal muscle tinggi..die siap tanye lg ape rahsianye..cewah...haha

hai biase la kak, rahsienye sbb wa salu guna pencuci lantai Mr Muscle..ahaha

gunalah untuk musce anda..

Pulau Manukan..:)

salam alaik..
beberapa hari lepas, 27 nov..
lepas tamat segala bagai rintangan dan cobaan serta halangan yang mendatang menjawab peperiksaan..
dan setelah di check tiket balik lambat lagi, aku n da geng pergi berpulau di manukan..pulau manukan..
kat sabah ni memang banyak tempat yang menarik dan cantek untuk diterokai, ape yang diperlukan hanyalah keinginan dan sedikit kertas yang bercetak gambar Yang Dipertuan Agong..
makin banyak kertas tu, makin senang keje..hehe

pulau manukan ni tidaklah jauh sangat dari kota kinabalu..hanya mengambil masa kira-kira 20minit menaiki bot laju drp Jesselton Point..
jesselton point
rombongan kami seramai 16 orang, macam biase, laki minoriti 5 orang..kaum selebihnye kire sendiri la ek??hehe

golongan kami ni golongan yang lambat balik cuti sumenye..ksiiaaaann..
bertolak..
mase pergi, abg bot tu bawak laju gile..
siap kona leper lagi tu..
kenaling gu lawe..haha
*opps terkecek kelate..hee
abang bot bawak laju
 
abang tu siap race lg dgn bot yang ade kat depan, potong memotong berlaku..kedua bot saling himpit menghimpit..drift menderift..welley mewelley..seb bek bot kami ade turbo..guna enjin kawasaki 3000kuasa kuda belang..
dan akhirnye kami menang..yezzaa~

 akhirnye kami sampai..taraa..
kat sini first time aku snorkeling(entah betul x aku eje, lain mcm je..hee)
budak2 pompuan lak gi maen banana boat..best kot men benda tu..xpe lenkali aku try banana boat lak..
best senorkeling, cantik gile ikan..macam2 kaler..
ade belang2, warne warni, biru hijau meron etc..
yang bestnye bagi ikan makan pisang mase snorkeling tu, berebut mereka2 itu..ahaha
sampai luka tangan along, sungguh gelojoh ikan2 itu..
tapi tupun kami snorkeling tempat cetek je..
aku takut sebenarnye nak g tempat dalam sebab takpandai berenang..hehe
dalam ramai2 kami 16orang yang datang tu..si ecah sorang je tau berenang..hahahampeh..
si along lak boleh berenang tp scara kuak lentang j lah..hehe
bayangkan bola yang kami bawak tu, sepak2 masuk dalam air, dalam..kena mintak tolong pakcik cina tolong amek..segan wei bos..ahaha

tapi tak kisah la..best kot..tengah main2 tu..ujan lak..layaann..
ujan air je kot..hehe
lagipun bile lagi nak mengimbau memori main hujan mase kecik2 n comel2 dulu..haha
tiada dalam gambar: jurukamera, aku la tuu

jeti di manukan
then main2, makan2, lari2, kejar2..jam 5 macam tu lebih kurang..abang pemandu bot tu call kami suruh bersiap untuk balik sebab air da mula pasang, laut bergelora, angin tidak lagi bertiup secara lemah lembut dan berbudi bahasa..
gunung kinabalu, view dari dalam bot..tunggu kami ye gunungku sayang..

the other side of the island

dalaa..
banyak lagi nak cite ni tapi macam xcukup ruang la plak..
gambar bnyak kat mukabuku aku ok..hehe
nanti kite teroka pulau lain lak, sipadan ke..
hee~

~TAM MAT~

Tuesday, November 30, 2010

sudah cuti..

exam da habes..
secara rasminye cuti bermula 27 nov bagi aku..
tapi aku balik lewat sket, flight 4dec,,fuh lame tu..
tapi xpe, redha je..bnyak bende leh wat kat sini..cewah..hehe


kawan2 da ramai balik, kafe da sunyi..
rumah aku pon tggal aku sorang je skang..
kelebihan die adalah kalu xde orang ni wifi jd laju..hehe
tp xbestnye sbb sgt boring n bosan..

sabar syam 4 hari lg..
bye~

Monday, November 15, 2010

Tanjung Aru..

alahai..
terase macam da lame kamek sik update belog..haha
exam la katekan..hihi..
*bajet stadi~

tapi skang ni ade mase lapang sket, rehat lagi seminggu sebelum ada paper raye kedua ni..
sabtu lepas kamek pegi berpiknik..
ceh, piknik ke..haha
maklumla da lame perah otak, nak rilek2 gak rilis tensen..
nak cuci mate gak dgn air laut (ke..?),maklumla da lame sgt bace nota dan buku espeselly mukabuku..haha

so, percutian seharian dirancang...kami ke Pantai Tanjung Aru..
alaa bukan jauh pun, kalu bawak kenderaan sendiri tak sampai sejam kot..
kami naik bas tuuuuut ke sane..amek mase lame la sket..
*nota lutut:
kamek bukan kedekut nak rahsiakan name bas ok, tapi name beliau memang TUT.. ringkasan untuk Tuaran United Transportation maa..haha

so bertolaklah kami segerombolan makhluk ciptaan Ilahi..
rombongan seramai 9orang diketuai oleh...eh xde ketualah..haha

eh jap, sebelum kuar kite kene makan dulu..
sarapan di kafe kampung E

then, bile da sampai KK, kene makan lagi..haha
KFC la pulak..

haaa lepas kenyang memboyot, baru best jalan..haha
then, sampai..
jalan kene stailo..
bergambar dulu..
tanjung Abah..haha

mandi manda..

berposing..
model veets bha ni..hehe




 

sebenarnye, inilah yang ditunggu-tunggu..hehe







    

Friday, November 12, 2010

wow, dapat awarD..

"pertama sekali saya nak ucap tahniah kpd diri saya sdiri..
terima kaseh kpd sume peminat2 dan penyokong saya di luar sana..
kepada ahli2 fan club saya, tahniah juga untuk anda..
sesungguhnye kejayaan saya pada hari ini adalah kejayaan kite bersame.
tanpa anda semua, siapalah saya"
*ayat bajet,haha

sebenarnye aku pun taktau ape sebenarnye award nih..
cumenye tiba2 si Azzam ucap tahniah katku sbb katenye aku dpt award, alah dari die je pon..hehe

then, sape2 yang dapat award ni..kene wat samting..
taraaa..~

1) write 5 interesting facts about the person who gave u this award..

~nama timangan die adalah cik over..
~mulutnye becok, suke bergosip lak tu, dapat masuk grup, mmg bising laa, terpercik air liur sampai basah kwn sebelah..hehe
~baik gak die ni, suke gak gi surau
~pernah kene ugut dulu, seb baek kitorang sume dak laki backup die,kan zam..haha
*sanitizer dettol punye kes..
~aku akan kelihatan sangat tinggi kalau jalan dgn die..haha

2) Write down 10 interesting facts about yourself and your hobby..

~lemas dengan asap rokok
~horlick ais
~suke jalan2..
~1st org tengok aku akn ckp aku sombong dan sekema, tp sbnarnye TAK..
~sangat susah nak ingat nama dan cam muke orang.
~bercinta??pernah sekali dan xkan lagi..(kot)haha
~sedaya upaya cuba jaga hati kawan
~pendiam dan pemalu..ehe
~suke menyanyi tapi suare takberape nak sedap..hehe
~sudah tua tapi berkawan dgn budak2..(jiwa muda)lalala~

3) 10 deserving recipients and describe them..

hehe, sebenarnye sume yang punyai belog, berhak dapat award cenggini, coz dorang sume komited dan rajin. bergaya, mutu, keunggulan.. ^,^

4) Link of the person who give this award for u:


5) Spread the award to bloggers who u like and u think their blog are awsome:


Cik Yenne A/P Aruselvan  (hehe jgn maraa)



~TAM MAT~

Thursday, November 11, 2010

terima kasih

post ni pendek je..
lebih kurang same pendek je dgn orang yang aku nak ucap trima kaseh ni..hehe

AzzamMutaza , thanks banyak2 sebab bagi aku tunjuk ajar nak mewarnakan blog aku nii..
hehe memang terbukti la aku ni buta IT bro..
thanks jgk sebab ko buatkan banner blog ni untuk aku..
ksian cik azam, stress die melayan aku.. sampai 6 design banner die wat..
aku upload tetap jd besar gak, sbb aku xpasan ade tempat klik untuk shrink-kan fit to page..
haha, thanks sbb walopon line xclear n skype terputus2..haha
thanks bro..lu mmg terbaiklah, dan tergedik juga..

nuar bisu, azam buta, mawar pekak..hehe

tgok, kan azam paling pendek tuu..hee
sekali lagi, lu mmg terbaiklah.. walopon esoknye lu ckp lu ade test, tp lu tolong gua jgk bro..hehe
tq2..

~TAM MAT~

Wednesday, November 3, 2010

pantang larang

cakap pasai pantang larang..wa baru dapat tau sedikit pantang larang orang tua lama2..
pantang larang ni hanya berkuatkuasa di Sarawak sahaja ok..hehe

alkisahnye malam tadi wa dapat rezeki lebih..hehe
bukan ape..wa pi beli roti kat Suria Bakery kat bawah tu..
tapi kedai da nak tutup, sume roti2 da disimpan kat dalam..
so pe lagi, wa gune la kepakaran mengayat wa kat situ..*eceh bajet..haha
so dgn kepakaran wa,(*bajet lg) akak tu bagi satu plastik besar roti..f.o.c!!peh..
peh, bnyak tu, simpan lame2 kang basi lak..haha
gambar hiasan

so, wa n radhi ajak adib datang tolong makan gak, adib menjadi pilihan utama sebab tangki dia besar..hehe
mase tgh makan sambil jugak meratah ikan bakar yang wa beli petang tu, macamane tah boleh terkeluar cakap pasal pantang larang lak..
adib cite pasal pantang larang negeri die..
antara pantang larang dari sarawak yang baru wa tau:

1) kalau beli selipar baru, tak boleh terus pakai..sebaliknye kene gigit dulu selipar tu..
agak2, tuan selipar ni gigit tak selipar ni dulu??
2) penyapu, kalau kene kaki kite.kite kene ludah kat penyapu tu..
oi, jangan sentuh ak, aku ludah kau nanti..
3) kalau guruh, kene ambik penyapu lidi dan pukul kat dinding
sediakan penyapu lidi sebelum hujan,hehe
4) kalau tunjuk pelangi, kene hisap jari sendiri lepas tu..kalau tak jari akan bengkok..
hisap jari ye dik pasni..
5) jangan langkah barangan tembaga
langkah la kalau berani, fire kang..hehe
6) takboleh main congkak dan batu seremban pada waktu malam

hehe, banyak sebenarnye pantang larang orang lame lame ni.. kadang kadang nak tergelak pon ade..
kite zaman sekarang memang da tak praktik benda tu..tapi orang tua2 wat benda tu ade maksud sebenarnye..

oklah untuk kali ni, ade mase nanti wa post lagi..hihi

~TAM MAT~