Sunday, July 14, 2013

UMS : SEKOLAH SAINS MAKANAN DAN PEMAKANAN (SSMP)

Sekarang zaman result UPU keluar kan. Mesti adik adik yang lepasan matrikulasi dan STPM dah tau mana halatuju selepas ni kan. Kepada adik adik yang mendapat penempatan di mana mana IPTA/IPTS, tahniah diucapkan. Kepada yang tidak berjaya, jangan sedih sedih tau. Cuba lagi. Tempoh rayuan masih dibuka kan. Tenyuuummmm.. :D
Kepada adik adik yang dapat di UMS, double tahniah diucapkan. Kepada adik yang dapat SSMP UMS, triple tahniah diucapkan. Kepada adik adik yang dapat kursus HY07-Teknologi Makanan dan Bioproses quadrouple tahniah diucapkan. Nak tau kenapa tahniah banyak banyak? Haaaa.. datang dulu jumpa abang nanti abang bagitau. Ceh. Abang. Haha.

Sekolah Sains Makanan dan Pemakanan (SSMP), UMS
Baru baru ni ade sorang adik ni mintak tolong update pasal kursus HY07 yang sedang aku belajar sekarang. Dia nak tau apa yang belajar dsb. Oleh sebab ni adalah berkaitan dengan kursus sekolah. So aku copy paste je la apa yang ada dalam prospektus tu, boleh? Hehe. Kalu komen lebih kang takut lain lak apa yang orang lain rasa. Ye lah. Boleh jadi subjektif jugak kan. To Uniqua, ni baca siti tau. He.


ground floor SSMP
SEKOLAH SAINS MAKANAN DAN PEMAKANAN (SSMP), UMS.


PROGRAM PENGKHUSUSAN YANG DITAWARKAN OLEH SEKOLAH SAINS MAKANAN DAN PERMAKANAN (SSMP):SARJANA MUDA SAINS MAKANAN DENGAN KEPUJIAN

1. HS04 SAINS MAKANAN DAN PERMAKANAN
2. HYO7 TEKNOLOGI MAKANAN DAN BIOPROSES
3. HG09 PERKHIMATAN MAKANAN

parking SSMP. Masjid UMS di belakang, atas bukit
Sekolah Sains Makanan dan Pemakanan (SSMP) ditubuhkan bertujuan:
I. Memenuhi keperluan tenaga mahir professional terlatih dalam bidang sains dan teknologi makana serta pengurusan berdasarkan keperluan semasa dan akan datang.
II. PembentukanSekolah Sains Makanan Dan permakanan akan membuka peluang pembelanjaran, selaras dengan cadangan IPTA untuk meningkatkan pengambilan pelajar bidang sains dan teknologi ke tahap 60%.
III. Industri makanan dijangka berkembang untuk menampung dalam bidang-bidang berkaitan dengan industri makanan juga dijangka akan bertambah.
pemandangan dari aras 3
                       
Matlamat sekolah:
I. Menghasilkan graduan yang lengkap dengan pengetahuan dan ketrampilan yang diperlukan untuk memikul pelbagai tanggungjawab yang merangkumi bidang sains dan teknologi makanan, pemakanan pengurusan dan perkhimatan makanan.
II. Mengisi kekosongan dan keperluan ahli sains dan professional yang beretika dan bernilai murni dalam jawatan-jawatan tertentu di jabatan-jabatan kerajaan, swasta dan persendirian.
II. Menjadikan Sekolah Sains Makanan dan Permakanan, UMS sebagai pusat terunggul dalam Pendidikan Tinggi, latihan dan penyelidikan Sains Makanan dan Permakanan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Program Pengajian:
HS04 Sains Makanan dan Permakanan
Program ini adalah satu program dalam bidang sians makanan yang berhubung dengan makanan seperti pengawetan, pemprosesan, pengawalan mutu, keperluan zat-zat makanan dan kesannya, dan juga aspek-aspek diet yang terapinya. Program ini diaturkan untuk membolehkan pelajar mempunyai pengetahuan yang perlu digunakan dalam bidang makanan dan pemakanan. Di samping kursus, pelajar-pelajar dikehendaki mengikuti latihan industri dalam bidang tersebut. Lulusan dari program ini membolehkan graduan mendapat perkejaan dalam bidang perindustrian, perkhimatan kesihatan, pendidikan dan juga pengajaran.

HY07 Teknologi Makanan dan Bioproses
Program ini memberikan pendedahan dari pengaplikasian kejuruteraan di dalam penghasilan makanan, penyimpanan makanan dan pembungkusan makanan, bioteknologi, mikrobiologi serta aspek-aspek berkaitan dengan pemprosesan makanan. Program ini juga memerlukan perlajar menjalani latihan industri agar mereka lebih memahami dan mempratikkan ilmu yang telah dipelajari dan membiasakan diri dengan budaya kerja. Program ini dirancang agar pelajar memperolehi pengetahuan di dalam bidang teknologi makanan serta kejuruteraan makanan. Lulusan dari program ini berpeluang unutk bekerja di industri berasaskan makanan, sama ada di sector swasta, kerajaan atau separa kerajaan, pendidikan dan pengajaran serta penyelidikan.

HG09 Perkhimatan Makanan
Program ini diatur unutk membolehkan pelajar memperolehi pengetahuan yang diperlukan dalam bidang sains makanan beserta perkhimatan makanan. Pelajar berpeluang mempelajari pengetahuan asas makanan seperti pengawetan makanan, pemprosesan makanan, kawalan mutu makanan, dan fungsi zat-zat makanan. Di samping itu, pelajar turut memperoleh pengetahuan teori dan kemahiran praktiakl perkhimatan makanan (seperti makanan dari timur dan barat), penyediaan makanan secara komersial, pembagunan menu, penyelenggaran dapur dan sebagainya. Pelajar-pelajar juga dikehendaki mengikuti latihan industri dalam pelbagai industri makanan seperti katering dan hotel, institusi penyelidikan atau agensi kerajaan yang berkaitan agar mereka dapat pengaplikasikan ilmu pengetahuan yang telah dipelajari serta menimba pengalaman kerja. Lulusan dari program ini akan berpeluang untuk bekerja di industri makanan terutamanya dalam industri perhotelan dan katering, institusi oendidikan dan penyelidikan.

Prospek Kerjaya:
Kerajaan: Pegawai teknologi makanan di kementerian kesihatan, institusi-institusi penyelidikan seperti MPOB, MARDI, Lembaga Koko Malaysi, pensyarah dan tutor.

Swasta: Dalam industri makanan yang merangkumi bidang kerja berkaitan; jaminan/ kawalan kualiti makanan, penghasilan makanan, penyelidikan dan pembanguanan makanan.

SEMESTER KE-1 TAHUN KE-1:
NT10102 ASAS SAINS MAKANAN DAN PERMAKANAN
NT10903 KIMIA ORGANIK
NT10003 STATISTIK

SEMESTER KE-2 TAHUN KE-1:
NT10703 MATEMATIK
NT10803 BIOKIMIA
NT11003 BIOLOGI SEL
NT11203 SIFAT FIZIKAL MAKANAN
NT11103 PENILAIAN DERIA MAKANAN

SEMESTER KE-3 TAHUN KE-2: KURSUS SEKOLAH
NT20703 ANALISIS MAKANAN DAN INSTRUMENTASI
NT20903 KIMIA DAN BIOKIMIA MAKANAN

KURSUS PROGRAM SAINS MAKANAN DAN PEMAKANAN (HS04):
NP20303 PEMAKANAN MANUSIA
NP20103 PEMAKANAN MOLEKULAR

KURSUS PROGRAM TEKNOLOGI MAKANAN DAN BIOPROSES (HY07):
NB20303 BIOPEMPROSESAN MAKANAN
NB20103 PENGAWETAN DAN PEMPROSESAN MAKANAN

KURSUS PROGRAM PERKHIMATAN MAKANAN (HG09):
NF20103 ASAS PERKHIMATAN MAKANAN
NF20102 KEUSAHAWANAN PERKHIMATAN MAKANAN

SEMESTER KE-4 TAHUN KE-2:
NT20003 PENGAWETAN DAN PEMPROSESAN MAKANAN
NT20203 MICROBIOLOGI OF FOOD

KURSUS PROGRAM SAINS MAKANAN DAN PEMAKANAN (HS04):
NP20003 PEMAKANAN DALAM KITARAN HIDUP
NP20002 TABIAT MAKANAN DAN PENDIDIKAN MAKANAN

KURSUS PROGRAM TEKNOLOGI MAKANAN DAN BIOPROSES (HY07):
NB20003 UNIT OPERASI DALAM PEMPROSESAN MAKANAN
NB20002 TEKNOLOGI DAGING DAN MAKNANAN LAUT

KURSUS PROGRAM PERKHIMATAN MAKANAN (HG09):
NF20003 MASAKAM TIMUR DAN BARAT
NF20002 GASTRONOMI MOLEKULAR

SEMESTER KE-5 TAHUNKE-3:
NT30303 TEKNOLOGI MAKANAN LEPAS TUAI
NT30503 KAEDAH PENYELIDIKAN DAN PENULISAN SAINTIFIK
NT30703 KESELAMATAN DAN KAWALAN KUALITI MAKANAN

KURSUS PROGRAM SAINS MAKANAN DAN PEMAKANAN (HS04):
NP30103 PEMAKANAN KOMUNITI

KURSUS PROGRAM TEKNOLOGI MAKANAN DAN BIOPROSES (HY07):
NB30103 PEMBUNGKUSAN MANANAN

KURSUS PROGRAM PERKHIMATAN MAKANAN (HG09):
NF30103 PEMBANGUNAN MENU
NF30303 SUSUNATUR, REKABENTUK DAN PERALATAN PERKHIMATAN MAKANAN
SEMESTER KE-6 TAHUN KE-3:
LATIHAN INDUSTRY DAN SEMINAR UNTUK KETIGA-TIGA KURSUS SELAMA 6 BULAN

SEMESTER KE-7 TAHUN KE-4:
KURSUS PROGRAM SAINS MAKANAN DAN PEMAKANAN (HS04):
NP40103 TOKSIKOLOGI MAKANAN
NP40303 DIETETIK
NP40503 INGREDIEN MAKANAN DAN KEGUNAANYA
NP00103 PROJET PENYELIDIKAN I

KURSUS PROGRAM TEKNOLOGI MAKANAN DAN BIOPROSES (HY07):
NB40103 ENZIM DALAM PEMPROSESAN MAKANAN
NB40303 PERKEMBANGAN HASIL MAKANAN
NB40503 FERMENTASI MAKANAN
NB00103 PROJET PENYELIDIKAN I

KURSUS PROGRAM PERKHIMATAN MAKANAN (HG09):
NF40103 PENYEDIAAN MAKANAN KOMERSIAL
NF40303 SISTEM DAN OPERASI PERKHIMATAN MAKANAN
NF40102 PERNIAGAAN ANTARABANGSA
NF00103 PROJET PENYELIDIKAN I

SEMESTER KE-8 TAHUN KE-4:
NT40003 PERUNDANGAN DAN PIAWAIAN MAKANAN

KURSUS PROGRAM SAINS MAKANAN DAN PEMAKANAN (HS04):
NP40003 TOPIC-TOPIC KHAS
NP40203 PERKHIMATAN MAKANAN
NP00206 PROJET PENYELIDIKAN II
NP40403 TERAPI DIET

KURSUS PROGRAM TEKNOLOGI MAKANAN DAN BIOPROSES (HY07):
NB40003 TOPIC-TOPIC KHAS
NB40203 KEJURUTERAAN MAKANAN
NB40403 TEKNOLOGI MINYAK DAN LEMAK
NB00206 PROJET PENYELIDIKAN II

KURSUS PROGRAM PERKHIMATAN MAKANAN (HG09):
NF40003 TOPIC-TOPIC KHAS
NF40203 PENYEDIAAN MAKANAN BERKUALITI
NF00206 PROJET PENYELIDIKAN II
NF40002 PEMBELIAN BERKUALITI

UNTUK MAKLUMAT LANJUT, SILA HUBUNGI:
PEJABAT AM SEKOLAH SAINS MAKANAN DAN PERMAKANAN (SSMP)
TEL :6088-320256
FAKS :6088-320259
EMEL :pejssmp@umms.edu.my


nah.. semua sekali dah bagi ni.. oh ya.. lagi satu.. SSMP ni terletak bersebelahan 1 Borneo Hypermall. so.. senang la kalu nak pi shopping ke, tengok wayang ke.. keke.. lai3.. do come Sabah. best kat sini dik.. hee 

antara kerja kami.. heheh :D
byee... 

106 comments:

  1. Abang lah kalau senior kan...hihi...
    abang tu belajar rajin-rajin...hihi...
    krang abang pula jadi juniornya..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. abang kot? haha..
      yela.. lagi stahun nak habis.. kena rajin2 ni..
      xnak jd jr. hehe..
      :)

      Delete
  2. bleh tanye tntg subjek NT30503 Kaedah Penyelidikan dan Penulisan Saintifik, subjek nie ok ke, pada tahun nie kami sebg thn ketiga akan ambik sbjk nie kalau bleh tlg bagi info sikit n tips hehehe klu blh bagi tips utk smua subjek tahun tiga yg abang ambik. terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. jgn risau.. sume subjek ok.. hehe. cuma kita yg kena rajin..

      tips? ok.. mula2..kuliah jgn ponteng, jgn borak, jgn tdo dlm kuliah.. lab kena datang. buat report jgn lambat hantar. study rajin2. manfaatkan masa. midterm wat leklok, final do the best!

      cliche kan jwpan?? hehe

      GUDLUCK! :D

      Delete
  3. hello..sy junior abg next sem 2013/2014 da taun 2. saja nk bgtahu hihi nice blog!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D
      hai juniorr..
      selamat dtg ke blog sememeh ni..hehe
      gudluck utk 2nd year SSMP.. :D

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. oh my god! this really helps! like a lot!
    thanks! jumpa nanti! :D

    abang, HS ke HG ke HY?

    ReplyDelete
    Replies
    1. gembira dpt mmbantu.. :D

      dpt SSMP ye? bagus2.. jumpa nnti..hehe

      abg HY07. :)

      Delete
    2. its been two weeks already i'm here in sabah.
      tapi still don't get the chance to meet you.
      hahaha

      nasib nasib.

      eh sama ah kita! HY07 juga :D

      Delete
    3. yeke?? hehe.. ramai sgt tu SSMPians.. xpe2.. ada masa nnti bleh jumpa ye dak? he

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. kejap kejap, semalam yang bagi tazkirah time family day semalam tu abang ke?

      ._.

      Delete
    6. eh tak lah.. abg xterlibat pn dgn family day smalam.. da tua da xlarat. hehe

      Delete
    7. 'da tua da xlarat'? haha tak boleh blah.

      oh bukan eh. i thought it was you. because i think nama brother semalam tu pon hisham gak. i don't know. tak dengar sangat. his voice were quite soft.

      Delete
    8. hehe..yeke? xtau plak kalu ada junior yg jgk nama hisham..hehe..

      oo..bkn la tu..suara abg garau..hehe :P

      Delete
    9. ceit! -,- ye je garau.

      junior? i don't he's a junior. dia year 3 kot. abang year 3 gak kan? no?

      Delete
    10. my junior i mean.. im 4th year.. final year suda bha.. hehe

      :D

      Delete
    11. oh ._. final year already? cepatnya! haha
      well, i wish you all the best :)

      Delete
    12. haha.. tq2.. tahun yg bizi.. hurm

      Delete
  6. Me too HY07,, thanks for info ;)

    ReplyDelete
  7. Me too HY07,, thanks 4 info! Waa dpt senior baru laa ;)

    ReplyDelete
  8. SSMP ni macam diploma ke..?
    kena dapat berapa dalam SPM untuk masuk SSmp ni?

    ReplyDelete
  9. saya nak tanya...pelajar semenanjung boleh mohon asasi sains ums ke....?
    maaf kalau tanya soalan yang tak berkaitan dengan blog saudara....

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ya..boleh.. ada jugak tu pelajar asasi dr semenanjung.. boleh try. :)

      Delete
  10. Salam....saya nak tanya..saya sekarang asasi sains uitm puncak alam... baru habis sem 1,, kira trok gak ar result..juz 2.39 dan dah repeat exam biologi yang gagal haritu..insyaallah bleh sambung sem2,,jd cmne ek syarat kelayakan nak masuk bachelor food tech ums hy07 ni...mohon terangkan secara lebih mendalam coz x brpe faham yg kat google tu..susah ke nk masuk hy07 ni dgn status sy yg dah ada buat sup paper..sy nak kena grad brpe pointer baur dijamin layak masuk course ni? mohon membalas .. tq.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. kalu kamu betul2 minat.. applay saja.. sy dulu masuk pn dgn pointer 2.8 je dari matrikulasi..
      ada rezeki.. ada la dpt.. :)

      Delete
  11. nak tanya..apa beza jurusan sains makanan dan pemakanan dgn jurusan sains pemakanan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. major di FSMP adalah sains makanan dan pemakanan, ada 3 kursus ditawarkan di FSMP.. :

      1) Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Sains Makanan Dan Pemakanan (Sains Makanan)

      2) Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Sains Makanan Dan Pemakanan (Teknologi Makanan dan Biopreses)

      3) Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Sains Makanan Dan Pemakanan (Perkhidmatan Makanan).

      ijazah sama cuma pengkhususan lain sikit. harap membantu. :D

      Delete
  12. Assalamualaikum. Nice blog. Hee. Sye student matrik session13/14. Sye sbnrnye minat dgn bdg food tech. Nak tanya. Mcm mana cara abg isi upu dulu then dpt ums course ni? Pilihan ke berapa abg letak ums? Tq :-)

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum. sye student matrik session 13/14. sye berminat dgn course food tech dekat ums. nak tanya. mcm mana cara abg isi upu? maybe abg letak ums course food tech pilihan first ke. mcm tula maksod soalan sye. harap bole bagi jawapan. tq :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. :D
      ye.. mmg betul food.. abg apply food tech ums 1st choice..
      first 3 choice mmg pilih ums.. tu yg terdampar sampai sini.. hehe..

      and kalu minat.. silakan.. welcome to ums.. :)

      Delete
    2. ouh terima kasih. :) in shaa Allah. sye dah update upu. tapi ums pilihan ke 7. hee.

      Delete
    3. ouh terima kasih. in shaa Allah. tapi ums sye dah letak pilihan ke 7. hehe. takpe la tgok la rezeki mana2. lot of thanks yaa.

      Delete
    4. ouh terima kasih. :) in shaa Allah. sye dah update upu. tapi ums pilihan ke 7. hee.

      Delete
  15. hello,nk tanya semua module ni diajar dlm bahase melayu atau inggeris?
    trima kaseh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi back..
      semua module in english . :D

      Delete
  16. hello,course ni diajar in bahasa or english?
    thank you..

    ReplyDelete
  17. salam,,, apa beza sains mknan dan teknologi mkanan.. klau poiter 2.75 bole dpt tak,,, tq,, hrp dpt jwb cepat sebb nk isi upu. :)

    ReplyDelete
  18. Nur Aqilah SyamimiJune 19, 2014 at 8:47 PM

    saya apply course Teknologi Makanan & Bioprocess waktu isi UPU fasa 2 aritu. :) btw abg, nice blog.! this really helps..! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gudluck... semoga dapat course yg dimohon.. :D

      Delete
  19. Assalamu alaykum. Sy panggil senior la ah. Bole ringkaskan sdikit mcm mana mau apply Sains Makanan & Pemakanan? Mmg kalau dari asasi U lain x bole kan, tapi course ni tiada dekat U tmpt sy ambik asasi. Mcm mana ha? Thanks in advance!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. utk apply, just ikut prosedur biasa utk permohonan ke U. isi melalui UPU.. kalu betul2 minat buat sbg pilihan pertama.. mudah2an dapat..

      boleh je dari asasi u lain pun..

      Delete
  20. Hai abang. Betul ka kerja dari course Makanan & Pemakanan ni banyak yg dapat dekat kilang? Oh dan average umur yg ambil course Makanan & Pemakanan berapa? 19/20 tahun pada tahun pertama (lepasan matrik/ asasi) ramai juga ka? Trima kasih sy ucap dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya dik.. tak semestinya kilang.. dimana2 sahaja yg berkaitan dgn industri makanan, boleh jadi ke makmal ataupun ke kementerian kesihatan, boleh juga ke JAKIM, dsb. skop kerja food science and nutrition sangat luas..

      jangan risau.. ramai student matrikulasi.. selamat datang ke sabah, sangat best!

      Delete
  21. banyak x yg menganggur/ takde kerja dari course makanan n pemakanan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. setau saya kebanyakan senior saya ramai yang dah dapat kerja..

      Delete
  22. Salam,hye there..based on ur xperience,kos ni senang x nak dapat kerja??

    ReplyDelete
    Replies
    1. based on your pointer and how u sell yourself to the employer. :D
      peluang pekerjaan sgt luas.. dont worry.. :)

      Delete
    2. ok..thanks..emm,mcm sy dip kos lain..blh ke agakny nak smbng degree amik kos ni eyk??

      Delete
    3. kos apa ye dulu?kalu dr science stream..masih boleh cuba.. :D

      Delete
    4. physio,lari jauh..tp berminat..

      Delete
    5. ok sgt jauh.! haha.. tp still ok kan kalu nak cuba.. sbb kalu isi kt ums biasanya sng dpt.. mana tau rezeki. ada 8 pilihan kn utk isi UPU,kalu betul2 minat ltk la pilihan 1. lg 7 tu buat la yg berkaitan dgn kos skng... :D

      Delete
    6. kan????hahhaha..btw kn, beza 04 and 07 banyak ke??sy xtau antara dua nak amik yg mana..

      Delete
    7. major xbanyak beza msa blajar.. tp minor la blajar lain.. 07 lebih kpd food engineering, bidang keje lebih kpd kualiti kontrol dsb.. 04 boleh pergi ke nutritonist..

      Delete
    8. thanks..sy br kol pn jane..sy x memenuhi syarat..thanks again..

      Delete
    9. oh well.. she know's better than me.. OK :D

      Delete
  23. Salam bang, sy nk tnya sbnarnya brapa sbjek yg kta kena ambl utk course nii??

    ReplyDelete
    Replies
    1. satu sem dalam 6-7 subjek.. utk awal2 lah.. bila dh masuk tahun akhir dalam 4-5..

      Delete
  24. asslm..sy dpt sains pemakanan & makanan..sept ni dftr..tgh settle kn isi borg on9 n manual...tkut r klu2 de slh, tetibe xdpt msuk..tket dh booking dh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. pertama kali, TAHNIAH dik.. selamat menjadi sebahagian drp warga UMS dan FSMP.

      jangan risau.. borang2 tu semua, adik isi je dlu.. kalu ada yang taktau, tinggal dulu.. sampai sana bleh tanya akak2 and abang fasi semua.. :)

      Delete
  25. Nak tanya, berapa anggaran utk pelajar2 yg ambik 3 kos ni eh? dan pelajar d bagi kumpulan ek? satu dewan kuliah brapa org?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya tak sampai 200. macam batch sy, ada 173 orang sahaja. n untuk kelas subjek sekolah.. satu dwn kuliah utk smua org lah.. xde pmbahagian kelas mcm di matrik.. bila masuk tahun 2, akan ada subjek kursus, masa ni baru dipecahkan ikut kursus masing2.. biasanya HY07 dalam 70+ org, HS04 70+, dan HG09 biasanya paling sikit, belas2 org jak..

      Delete
  26. salam. saya nak tanya. kalau pelajar diploma in seni kulinari nak apply course SSMP nihh, boleh tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. saya xtau berkenaan seni kulinari tapi untuk masuk ke SSMP mesti ada basic dari science, kimia dan biologi.. :)

      kalu sekiranya basic tu ada belajar masa diploma seni kulinary, boleh cuba..

      Delete
  27. salam..nak tanya...bole ke lepasan matrikulasi modul 2, mksudnye tiada biologi..amik course ni ?

    ReplyDelete
  28. Salam..nak tanya..teknolgi pemakanan ni kena muet band berapa ye..

    ReplyDelete
  29. salam, kelayakan pulak macamna?

    ReplyDelete
  30. salam, apa kelayakan minimum nak ambil kos ni bagi lepasan matrik? kata kawan, saingan banyak sangat..risau la pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Sangat lambat sy dpt reply. Maaf. Untuk tahu kelayakan, boleh lihat pd kelayakan kursus masa isi upu. Sy pun dah lupa.. Ada masa nnti sy cari dan update. :)

      Delete
  31. Assalamualaikum. Sya nk tnya la. Sye dpt ums tpi kos akuakultur. Sdang kn sye lngsung tk mhon kos tu. Jdi. Boleh tk sye nk tukar kos akuakultur tu kpd kos sains pemakanan ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Biasanya boleh tukar course. Tp kena masuk dulu utk course yg ditawarkan untuk 1 sem. Lepas tu untuk sem 2, baru boleh tukar course. Pergi lah dulu dik. :)

      Delete
  32. Assalamualaikum.. err nk tanya biasanya fyp utk bidang ni macam mna? Saya blum msuk degree lagi,tpi bcadang nk ambil bidang ni utk degree.. Saja nk tau psal fyp.. :)

    ReplyDelete
  33. Salam..nak tanye, mcmne nak mohon masuk sini ye?

    ReplyDelete
  34. Halo, slam..Prospek kerjayanya ni , boleh jdi pegawai zat pemakann ka? Yg krja d kesihatan? Hospital dn klinik2..

    ReplyDelete
  35. Salam, sya lepasan stpm 15/16, sya nak msuk course sains pemakanan ni, namun dlm pilihan upu, lngsung xda course ni,,so mcm mna tu? sya tiada ambil subjek sains dlm stpm, adakah e2 sbbnya?...waiting for ur answer...

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum .. saya student baru tahun 1 hehe saya dpt food service dekat ums .. pastu berjumpa dengan subjek statistik .. saya x paham subjek ni susah hahah .. saya mau minta tips belajar subjek ni heheheh...

    ReplyDelete
  37. Assallammualaikum , senior . Senior boleh sya tahu senior kerja apa sekarang ? Suda grad kan ? Saya berminat mau masuk bidang ini , tapi bimbang tidak bnyak peluang pekerjaan. thank you in advance :)

    ReplyDelete
  38. Assallammuaikum senior , sa mau tnya senior kerja apa sekarang ? sa brminat mau msuk bidang ini tpi risau ttg peluang pekerjaan. thank you in advance :)

    ReplyDelete
  39. Salam. Rasabonda Agro Resources Sdn Bhd adalah sebuah sykt menghasilkan produk Pes Perencah Masakan (cooking paste/sauce) jenama 'RASABONDA'. kami menawarkan peluang kpd para siswa /siswi yg ingin melakukan practical / internship di sykt kami yg beroperasi di Melaka Halal Hub. Boleh email atau hubungi saya Rasheed di no:016-2065078 atau pejabat 06-2865078. T. kasih

    ReplyDelete
  40. hello, i'm a STPM student from Penang. i want to ask the HG09 PERKHIDMATAN MAKANAN is it a must to be in science stream? i'm an arts stream student. thank you abang ;)

    ReplyDelete
  41. Hi there, i'm a STPM student from Penang. I would like to know the HG09 PERKHIDMATAN MAKANAN, is it a must to be a science stream student? i'm in arts stream. Thank you abang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, it is also a science stream..

      Ijazah sarjana muda (kepujian) sains makanan dan pemakanan (perkhidmatan makanan)

      Delete
  42. Sy dr Semenanjung..Dpt tekno mknn n bioproses..Sy minat course ni..cuma jauh sgt.. kos tinggi..Lgpun mcm sedih je jarang sgt balik. Rugi tak kalau sy minta tukar universiti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya juga dari semenanjung. :) berada selama 4 tahun di sabah adalah satu pengalaman yang sangat menyeronokkan. . Orang sabah sangat baik, ramah, dan bertoleransi. Sabah sgt canti, banyak tempat menarik yang bolh dilawati.. Jarang balik, masa sy dulu satu sem skali balik, masa cuti midsem, dari segi kos tiket flight, pandai2 la cari tiket murah. .


      Rugi tak kalu mintak tkr u?
      Ya, sangat rugi. umS sgt best!

      Delete
  43. Sy dr Semenanjung..Dpt tekno mknn n bioproses..Sy minat course ni..cuma jauh sgt.. kos tinggi..Lgpun mcm sedih je jarang sgt balik. Rugi tak kalau sy minta tukar universiti?

    ReplyDelete
  44. Kos belajar dia tinggi tk?

    ReplyDelete
  45. Assalamualaikum saya nak Tanya.
    Kalau pointer 3.2 lepas tak?
    Saya amat berminat dalam Kos Ni.
    Saya merupakan lepasan Matrikulasi.
    Klau saya isi dalam upu, lepas tak untuk dipanggil bagi sesi temuduga.Tq :)

    ReplyDelete
  46. Assalamualaikum saya nak Tanya.
    Kalau pointer 3.2 lepas tak?
    Saya amat berminat dalam Kos Ni.
    Saya merupakan lepasan Matrikulasi.
    Klau saya isi dalam upu, lepas tak untuk dipanggil bagi sesi temuduga.Tq :)

    ReplyDelete
  47. Assalamualaikum saya nak Tanya.
    Kalau pointer 3.2 lepas tak?
    Saya amat berminat dalam Kos Ni.
    Saya merupakan lepasan Matrikulasi.
    Klau saya isi dalam upu, lepas tak untuk dipanggil bagi sesi temuduga.Tq :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.. lepas sangat dik.. abang dulu tak sampai 3 pun. Hehe. Apply 1st choice.. msti dapat

      Delete
  48. Hello,boleh kerja sbg pegawai dietetik atau pegawai sain pemakanan x d hospital kerajaan? Tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Salah satu bidang la ni untuk keje dietetik.

      Delete
  49. Blog ini amat membantu.boleh tanya ka ?bokehka kita apply menjadi pegawai dietetik di hospital lepas grade nanti?tqvm ya.bro

    ReplyDelete
  50. Kelayakan bagi lepasan spm camne? Kalau aliran sastera boleh mohon?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni degree dik.. kalu lepasan spm adik kena ambik diploma dulu, atau matrikulasi sains, atau stpm aliran sains.. gudluck!

      Delete
  51. Assalamualaikum abg...saya nk tanya...saya dri kelas mpv semasa di sekolah menengah tentang (bidang pemprosesan makanan).layakkah saya memohon dlm khusus apa yer..ada 7 subjek semuanya n 6 subjek asas dan 1 lagi pemprosesan makanan...yg saya pelajari sewaktu sekolah dan mempunyai results yg cemerlang dlm spm..apakah khusus yg saya layak yer abg??

    ReplyDelete
  52. Assalamualaikum abg...saya nk tanya...saya dri kelas mpv semasa di sekolah menengah tentang (bidang pemprosesan makanan).layakkah saya memohon dlm khusus apa yer..ada 7 subjek semuanya n 6 subjek asas dan 1 lagi pemprosesan makanan...yg saya pelajari sewaktu sekolah dan mempunyai results yg cemerlang dlm spm..apakah khusus yg saya layak yer abg??

    ReplyDelete
  53. Assalamualaikum abg...saya nk tanya...saya dri kelas mpv semasa di sekolah menengah tentang (bidang pemprosesan makanan).layakkah saya memohon dlm khusus apa yer..ada 7 subjek semuanya n 6 subjek asas dan 1 lagi pemprosesan makanan...yg saya pelajari sewaktu sekolah dan mempunyai results yg cemerlang dlm spm..apakah khusus yg saya layak yer abg??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik nak masuk at least kena ada stpm, atau diploma sains, atau matrikulasi sains.. sbb yang ni degree.. :)

      Delete