Sekarang zaman
result UPU keluar kan. Mesti adik adik yang lepasan matrikulasi dan STPM dah
tau mana halatuju selepas ni kan. Kepada adik adik yang mendapat penempatan di
mana mana IPTA/IPTS, tahniah diucapkan. Kepada yang tidak berjaya, jangan sedih
sedih tau. Cuba lagi. Tempoh rayuan masih dibuka kan. Tenyuuummmm.. :D
Kepada adik
adik yang dapat di UMS, double tahniah diucapkan. Kepada adik yang dapat SSMP
UMS, triple tahniah diucapkan. Kepada adik adik yang dapat kursus
HY07-Teknologi Makanan dan Bioproses quadrouple tahniah diucapkan. Nak tau
kenapa tahniah banyak banyak? Haaaa.. datang dulu jumpa abang nanti abang
bagitau. Ceh. Abang. Haha.
Sekolah Sains Makanan dan Pemakanan (SSMP), UMS |
ground floor SSMP |
SEKOLAH
SAINS MAKANAN DAN PEMAKANAN (SSMP), UMS.
1. HS04 SAINS MAKANAN DAN PERMAKANAN
2. HYO7 TEKNOLOGI MAKANAN DAN BIOPROSES
3. HG09 PERKHIMATAN MAKANAN
parking SSMP. Masjid UMS di belakang, atas bukit |
Sekolah Sains Makanan dan Pemakanan (SSMP) ditubuhkan bertujuan:
I. Memenuhi keperluan tenaga mahir professional terlatih dalam bidang sains dan teknologi makana serta pengurusan berdasarkan keperluan semasa dan akan datang.
II. PembentukanSekolah Sains Makanan Dan permakanan akan membuka peluang pembelanjaran, selaras dengan cadangan IPTA untuk meningkatkan pengambilan pelajar bidang sains dan teknologi ke tahap 60%.
III. Industri makanan dijangka berkembang untuk menampung dalam bidang-bidang berkaitan dengan industri makanan juga dijangka akan bertambah.
Matlamat sekolah:
I. Menghasilkan graduan yang lengkap dengan pengetahuan dan ketrampilan yang diperlukan untuk memikul pelbagai tanggungjawab yang merangkumi bidang sains dan teknologi makanan, pemakanan pengurusan dan perkhimatan makanan.
II. Mengisi kekosongan dan keperluan ahli sains dan professional yang beretika dan bernilai murni dalam jawatan-jawatan tertentu di jabatan-jabatan kerajaan, swasta dan persendirian.
II. Menjadikan Sekolah Sains Makanan dan Permakanan, UMS sebagai pusat terunggul dalam Pendidikan Tinggi, latihan dan penyelidikan Sains Makanan dan Permakanan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.
Program Pengajian:
HS04 Sains Makanan dan Permakanan
Program ini adalah satu program dalam bidang sians makanan yang berhubung dengan makanan seperti pengawetan, pemprosesan, pengawalan mutu, keperluan zat-zat makanan dan kesannya, dan juga aspek-aspek diet yang terapinya. Program ini diaturkan untuk membolehkan pelajar mempunyai pengetahuan yang perlu digunakan dalam bidang makanan dan pemakanan. Di samping kursus, pelajar-pelajar dikehendaki mengikuti latihan industri dalam bidang tersebut. Lulusan dari program ini membolehkan graduan mendapat perkejaan dalam bidang perindustrian, perkhimatan kesihatan, pendidikan dan juga pengajaran.
HY07 Teknologi Makanan dan Bioproses
Program ini memberikan pendedahan dari pengaplikasian kejuruteraan di dalam penghasilan makanan, penyimpanan makanan dan pembungkusan makanan, bioteknologi, mikrobiologi serta aspek-aspek berkaitan dengan pemprosesan makanan. Program ini juga memerlukan perlajar menjalani latihan industri agar mereka lebih memahami dan mempratikkan ilmu yang telah dipelajari dan membiasakan diri dengan budaya kerja. Program ini dirancang agar pelajar memperolehi pengetahuan di dalam bidang teknologi makanan serta kejuruteraan makanan. Lulusan dari program ini berpeluang unutk bekerja di industri berasaskan makanan, sama ada di sector swasta, kerajaan atau separa kerajaan, pendidikan dan pengajaran serta penyelidikan.
HG09 Perkhimatan Makanan
Program ini diatur unutk membolehkan pelajar memperolehi pengetahuan yang diperlukan dalam bidang sains makanan beserta perkhimatan makanan. Pelajar berpeluang mempelajari pengetahuan asas makanan seperti pengawetan makanan, pemprosesan makanan, kawalan mutu makanan, dan fungsi zat-zat makanan. Di samping itu, pelajar turut memperoleh pengetahuan teori dan kemahiran praktiakl perkhimatan makanan (seperti makanan dari timur dan barat), penyediaan makanan secara komersial, pembagunan menu, penyelenggaran dapur dan sebagainya. Pelajar-pelajar juga dikehendaki mengikuti latihan industri dalam pelbagai industri makanan seperti katering dan hotel, institusi penyelidikan atau agensi kerajaan yang berkaitan agar mereka dapat pengaplikasikan ilmu pengetahuan yang telah dipelajari serta menimba pengalaman kerja. Lulusan dari program ini akan berpeluang untuk bekerja di industri makanan terutamanya dalam industri perhotelan dan katering, institusi oendidikan dan penyelidikan.
Prospek Kerjaya:
Kerajaan: Pegawai teknologi makanan di kementerian kesihatan, institusi-institusi penyelidikan seperti MPOB, MARDI, Lembaga Koko Malaysi, pensyarah dan tutor.
Swasta: Dalam industri makanan yang merangkumi bidang kerja berkaitan; jaminan/ kawalan kualiti makanan, penghasilan makanan, penyelidikan dan pembanguanan makanan.
SEMESTER KE-1 TAHUN KE-1:
NT10102 ASAS SAINS MAKANAN DAN PERMAKANAN
NT10903 KIMIA ORGANIK
NT10003 STATISTIK
SEMESTER KE-2 TAHUN KE-1:
NT10703 MATEMATIK
NT10803 BIOKIMIA
NT11003 BIOLOGI SEL
NT11203 SIFAT FIZIKAL MAKANAN
NT11103 PENILAIAN DERIA MAKANAN
SEMESTER KE-3 TAHUN KE-2: KURSUS SEKOLAH
NT20703 ANALISIS MAKANAN DAN INSTRUMENTASI
NT20903 KIMIA DAN BIOKIMIA MAKANAN
KURSUS PROGRAM SAINS MAKANAN DAN PEMAKANAN (HS04):
NP20303 PEMAKANAN MANUSIA
NP20103 PEMAKANAN MOLEKULAR
KURSUS PROGRAM TEKNOLOGI MAKANAN DAN BIOPROSES (HY07):
NB20303 BIOPEMPROSESAN MAKANAN
NB20103 PENGAWETAN DAN PEMPROSESAN MAKANAN
KURSUS PROGRAM PERKHIMATAN MAKANAN (HG09):
NF20103 ASAS PERKHIMATAN MAKANAN
NF20102 KEUSAHAWANAN PERKHIMATAN MAKANAN
SEMESTER KE-4 TAHUN KE-2:
NT20003 PENGAWETAN DAN PEMPROSESAN MAKANAN
NT20203 MICROBIOLOGI OF FOOD
KURSUS PROGRAM SAINS MAKANAN DAN PEMAKANAN (HS04):
NP20003 PEMAKANAN DALAM KITARAN HIDUP
NP20002 TABIAT MAKANAN DAN PENDIDIKAN MAKANAN
KURSUS PROGRAM TEKNOLOGI MAKANAN DAN BIOPROSES (HY07):
NB20003 UNIT OPERASI DALAM PEMPROSESAN MAKANAN
NB20002 TEKNOLOGI DAGING DAN MAKNANAN LAUT
KURSUS PROGRAM PERKHIMATAN MAKANAN (HG09):
NF20003 MASAKAM TIMUR DAN BARAT
NF20002 GASTRONOMI MOLEKULAR
SEMESTER KE-5 TAHUNKE-3:
NT30303 TEKNOLOGI MAKANAN LEPAS TUAI
NT30503 KAEDAH PENYELIDIKAN DAN PENULISAN SAINTIFIK
NT30703 KESELAMATAN DAN KAWALAN KUALITI MAKANAN
KURSUS PROGRAM SAINS MAKANAN DAN PEMAKANAN (HS04):
NP30103 PEMAKANAN KOMUNITI
KURSUS PROGRAM TEKNOLOGI MAKANAN DAN BIOPROSES (HY07):
NB30103 PEMBUNGKUSAN MANANAN
KURSUS PROGRAM PERKHIMATAN MAKANAN (HG09):
NF30103 PEMBANGUNAN MENU
NF30303 SUSUNATUR, REKABENTUK DAN PERALATAN PERKHIMATAN MAKANAN
SEMESTER KE-6 TAHUN KE-3:
LATIHAN INDUSTRY DAN SEMINAR UNTUK KETIGA-TIGA KURSUS SELAMA 6 BULAN
SEMESTER KE-7 TAHUN KE-4:
KURSUS PROGRAM SAINS MAKANAN DAN PEMAKANAN (HS04):
NP40103 TOKSIKOLOGI MAKANAN
NP40303 DIETETIK
NP40503 INGREDIEN MAKANAN DAN KEGUNAANYA
NP00103 PROJET PENYELIDIKAN I
KURSUS PROGRAM TEKNOLOGI MAKANAN DAN BIOPROSES (HY07):
NB40103 ENZIM DALAM PEMPROSESAN MAKANAN
NB40303 PERKEMBANGAN HASIL MAKANAN
NB40503 FERMENTASI MAKANAN
NB00103 PROJET PENYELIDIKAN I
KURSUS PROGRAM PERKHIMATAN MAKANAN (HG09):
NF40103 PENYEDIAAN MAKANAN KOMERSIAL
NF40303 SISTEM DAN OPERASI PERKHIMATAN MAKANAN
NF40102 PERNIAGAAN ANTARABANGSA
NF00103 PROJET PENYELIDIKAN I
SEMESTER KE-8 TAHUN KE-4:
NT40003 PERUNDANGAN DAN PIAWAIAN MAKANAN
KURSUS PROGRAM SAINS MAKANAN DAN PEMAKANAN (HS04):
NP40003 TOPIC-TOPIC KHAS
NP40203 PERKHIMATAN MAKANAN
NP00206 PROJET PENYELIDIKAN II
NP40403 TERAPI DIET
KURSUS PROGRAM TEKNOLOGI MAKANAN DAN BIOPROSES (HY07):
NB40003 TOPIC-TOPIC KHAS
NB40203 KEJURUTERAAN MAKANAN
NB40403 TEKNOLOGI MINYAK DAN LEMAK
NB00206 PROJET PENYELIDIKAN II
KURSUS PROGRAM PERKHIMATAN MAKANAN (HG09):
NF40003 TOPIC-TOPIC KHAS
NF40203 PENYEDIAAN MAKANAN BERKUALITI
NF00206 PROJET PENYELIDIKAN II
NF40002 PEMBELIAN BERKUALITI
UNTUK MAKLUMAT LANJUT, SILA HUBUNGI:
PEJABAT AM SEKOLAH SAINS MAKANAN DAN PERMAKANAN (SSMP)
TEL :6088-320256
FAKS :6088-320259
EMEL :pejssmp@umms.edu.my
I. Memenuhi keperluan tenaga mahir professional terlatih dalam bidang sains dan teknologi makana serta pengurusan berdasarkan keperluan semasa dan akan datang.
II. PembentukanSekolah Sains Makanan Dan permakanan akan membuka peluang pembelanjaran, selaras dengan cadangan IPTA untuk meningkatkan pengambilan pelajar bidang sains dan teknologi ke tahap 60%.
III. Industri makanan dijangka berkembang untuk menampung dalam bidang-bidang berkaitan dengan industri makanan juga dijangka akan bertambah.
pemandangan dari aras 3 |
I. Menghasilkan graduan yang lengkap dengan pengetahuan dan ketrampilan yang diperlukan untuk memikul pelbagai tanggungjawab yang merangkumi bidang sains dan teknologi makanan, pemakanan pengurusan dan perkhimatan makanan.
II. Mengisi kekosongan dan keperluan ahli sains dan professional yang beretika dan bernilai murni dalam jawatan-jawatan tertentu di jabatan-jabatan kerajaan, swasta dan persendirian.
II. Menjadikan Sekolah Sains Makanan dan Permakanan, UMS sebagai pusat terunggul dalam Pendidikan Tinggi, latihan dan penyelidikan Sains Makanan dan Permakanan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.
Program Pengajian:
HS04 Sains Makanan dan Permakanan
Program ini adalah satu program dalam bidang sians makanan yang berhubung dengan makanan seperti pengawetan, pemprosesan, pengawalan mutu, keperluan zat-zat makanan dan kesannya, dan juga aspek-aspek diet yang terapinya. Program ini diaturkan untuk membolehkan pelajar mempunyai pengetahuan yang perlu digunakan dalam bidang makanan dan pemakanan. Di samping kursus, pelajar-pelajar dikehendaki mengikuti latihan industri dalam bidang tersebut. Lulusan dari program ini membolehkan graduan mendapat perkejaan dalam bidang perindustrian, perkhimatan kesihatan, pendidikan dan juga pengajaran.
HY07 Teknologi Makanan dan Bioproses
Program ini memberikan pendedahan dari pengaplikasian kejuruteraan di dalam penghasilan makanan, penyimpanan makanan dan pembungkusan makanan, bioteknologi, mikrobiologi serta aspek-aspek berkaitan dengan pemprosesan makanan. Program ini juga memerlukan perlajar menjalani latihan industri agar mereka lebih memahami dan mempratikkan ilmu yang telah dipelajari dan membiasakan diri dengan budaya kerja. Program ini dirancang agar pelajar memperolehi pengetahuan di dalam bidang teknologi makanan serta kejuruteraan makanan. Lulusan dari program ini berpeluang unutk bekerja di industri berasaskan makanan, sama ada di sector swasta, kerajaan atau separa kerajaan, pendidikan dan pengajaran serta penyelidikan.
HG09 Perkhimatan Makanan
Program ini diatur unutk membolehkan pelajar memperolehi pengetahuan yang diperlukan dalam bidang sains makanan beserta perkhimatan makanan. Pelajar berpeluang mempelajari pengetahuan asas makanan seperti pengawetan makanan, pemprosesan makanan, kawalan mutu makanan, dan fungsi zat-zat makanan. Di samping itu, pelajar turut memperoleh pengetahuan teori dan kemahiran praktiakl perkhimatan makanan (seperti makanan dari timur dan barat), penyediaan makanan secara komersial, pembagunan menu, penyelenggaran dapur dan sebagainya. Pelajar-pelajar juga dikehendaki mengikuti latihan industri dalam pelbagai industri makanan seperti katering dan hotel, institusi penyelidikan atau agensi kerajaan yang berkaitan agar mereka dapat pengaplikasikan ilmu pengetahuan yang telah dipelajari serta menimba pengalaman kerja. Lulusan dari program ini akan berpeluang untuk bekerja di industri makanan terutamanya dalam industri perhotelan dan katering, institusi oendidikan dan penyelidikan.
Prospek Kerjaya:
Kerajaan: Pegawai teknologi makanan di kementerian kesihatan, institusi-institusi penyelidikan seperti MPOB, MARDI, Lembaga Koko Malaysi, pensyarah dan tutor.
Swasta: Dalam industri makanan yang merangkumi bidang kerja berkaitan; jaminan/ kawalan kualiti makanan, penghasilan makanan, penyelidikan dan pembanguanan makanan.
SEMESTER KE-1 TAHUN KE-1:
NT10102 ASAS SAINS MAKANAN DAN PERMAKANAN
NT10903 KIMIA ORGANIK
NT10003 STATISTIK
SEMESTER KE-2 TAHUN KE-1:
NT10703 MATEMATIK
NT10803 BIOKIMIA
NT11003 BIOLOGI SEL
NT11203 SIFAT FIZIKAL MAKANAN
NT11103 PENILAIAN DERIA MAKANAN
SEMESTER KE-3 TAHUN KE-2: KURSUS SEKOLAH
NT20703 ANALISIS MAKANAN DAN INSTRUMENTASI
NT20903 KIMIA DAN BIOKIMIA MAKANAN
KURSUS PROGRAM SAINS MAKANAN DAN PEMAKANAN (HS04):
NP20303 PEMAKANAN MANUSIA
NP20103 PEMAKANAN MOLEKULAR
KURSUS PROGRAM TEKNOLOGI MAKANAN DAN BIOPROSES (HY07):
NB20303 BIOPEMPROSESAN MAKANAN
NB20103 PENGAWETAN DAN PEMPROSESAN MAKANAN
KURSUS PROGRAM PERKHIMATAN MAKANAN (HG09):
NF20103 ASAS PERKHIMATAN MAKANAN
NF20102 KEUSAHAWANAN PERKHIMATAN MAKANAN
SEMESTER KE-4 TAHUN KE-2:
NT20003 PENGAWETAN DAN PEMPROSESAN MAKANAN
NT20203 MICROBIOLOGI OF FOOD
KURSUS PROGRAM SAINS MAKANAN DAN PEMAKANAN (HS04):
NP20003 PEMAKANAN DALAM KITARAN HIDUP
NP20002 TABIAT MAKANAN DAN PENDIDIKAN MAKANAN
KURSUS PROGRAM TEKNOLOGI MAKANAN DAN BIOPROSES (HY07):
NB20003 UNIT OPERASI DALAM PEMPROSESAN MAKANAN
NB20002 TEKNOLOGI DAGING DAN MAKNANAN LAUT
KURSUS PROGRAM PERKHIMATAN MAKANAN (HG09):
NF20003 MASAKAM TIMUR DAN BARAT
NF20002 GASTRONOMI MOLEKULAR
SEMESTER KE-5 TAHUNKE-3:
NT30303 TEKNOLOGI MAKANAN LEPAS TUAI
NT30503 KAEDAH PENYELIDIKAN DAN PENULISAN SAINTIFIK
NT30703 KESELAMATAN DAN KAWALAN KUALITI MAKANAN
KURSUS PROGRAM SAINS MAKANAN DAN PEMAKANAN (HS04):
NP30103 PEMAKANAN KOMUNITI
KURSUS PROGRAM TEKNOLOGI MAKANAN DAN BIOPROSES (HY07):
NB30103 PEMBUNGKUSAN MANANAN
KURSUS PROGRAM PERKHIMATAN MAKANAN (HG09):
NF30103 PEMBANGUNAN MENU
NF30303 SUSUNATUR, REKABENTUK DAN PERALATAN PERKHIMATAN MAKANAN
SEMESTER KE-6 TAHUN KE-3:
LATIHAN INDUSTRY DAN SEMINAR UNTUK KETIGA-TIGA KURSUS SELAMA 6 BULAN
SEMESTER KE-7 TAHUN KE-4:
KURSUS PROGRAM SAINS MAKANAN DAN PEMAKANAN (HS04):
NP40103 TOKSIKOLOGI MAKANAN
NP40303 DIETETIK
NP40503 INGREDIEN MAKANAN DAN KEGUNAANYA
NP00103 PROJET PENYELIDIKAN I
KURSUS PROGRAM TEKNOLOGI MAKANAN DAN BIOPROSES (HY07):
NB40103 ENZIM DALAM PEMPROSESAN MAKANAN
NB40303 PERKEMBANGAN HASIL MAKANAN
NB40503 FERMENTASI MAKANAN
NB00103 PROJET PENYELIDIKAN I
KURSUS PROGRAM PERKHIMATAN MAKANAN (HG09):
NF40103 PENYEDIAAN MAKANAN KOMERSIAL
NF40303 SISTEM DAN OPERASI PERKHIMATAN MAKANAN
NF40102 PERNIAGAAN ANTARABANGSA
NF00103 PROJET PENYELIDIKAN I
SEMESTER KE-8 TAHUN KE-4:
NT40003 PERUNDANGAN DAN PIAWAIAN MAKANAN
KURSUS PROGRAM SAINS MAKANAN DAN PEMAKANAN (HS04):
NP40003 TOPIC-TOPIC KHAS
NP40203 PERKHIMATAN MAKANAN
NP00206 PROJET PENYELIDIKAN II
NP40403 TERAPI DIET
KURSUS PROGRAM TEKNOLOGI MAKANAN DAN BIOPROSES (HY07):
NB40003 TOPIC-TOPIC KHAS
NB40203 KEJURUTERAAN MAKANAN
NB40403 TEKNOLOGI MINYAK DAN LEMAK
NB00206 PROJET PENYELIDIKAN II
KURSUS PROGRAM PERKHIMATAN MAKANAN (HG09):
NF40003 TOPIC-TOPIC KHAS
NF40203 PENYEDIAAN MAKANAN BERKUALITI
NF00206 PROJET PENYELIDIKAN II
NF40002 PEMBELIAN BERKUALITI
UNTUK MAKLUMAT LANJUT, SILA HUBUNGI:
PEJABAT AM SEKOLAH SAINS MAKANAN DAN PERMAKANAN (SSMP)
TEL :6088-320256
FAKS :6088-320259
EMEL :pejssmp@umms.edu.my
nah.. semua sekali dah bagi ni.. oh ya.. lagi satu.. SSMP ni terletak bersebelahan 1 Borneo Hypermall. so.. senang la kalu nak pi shopping ke, tengok wayang ke.. keke.. lai3.. do come Sabah. best kat sini dik.. hee
byee...
abang kot? haha..
ReplyDeleteyela.. lagi stahun nak habis.. kena rajin2 ni..
xnak jd jr. hehe..
:)
bleh tanye tntg subjek NT30503 Kaedah Penyelidikan dan Penulisan Saintifik, subjek nie ok ke, pada tahun nie kami sebg thn ketiga akan ambik sbjk nie kalau bleh tlg bagi info sikit n tips hehehe klu blh bagi tips utk smua subjek tahun tiga yg abang ambik. terima kasih
ReplyDeleteowh.. jgn risau.. sume subjek ok.. hehe. cuma kita yg kena rajin..
Deletetips? ok.. mula2..kuliah jgn ponteng, jgn borak, jgn tdo dlm kuliah.. lab kena datang. buat report jgn lambat hantar. study rajin2. manfaatkan masa. midterm wat leklok, final do the best!
cliche kan jwpan?? hehe
GUDLUCK! :D
hello..sy junior abg next sem 2013/2014 da taun 2. saja nk bgtahu hihi nice blog!
ReplyDelete:D
Deletehai juniorr..
selamat dtg ke blog sememeh ni..hehe
gudluck utk 2nd year SSMP.. :D
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteoh my god! this really helps! like a lot!
ReplyDeletethanks! jumpa nanti! :D
abang, HS ke HG ke HY?
gembira dpt mmbantu.. :D
Deletedpt SSMP ye? bagus2.. jumpa nnti..hehe
abg HY07. :)
its been two weeks already i'm here in sabah.
Deletetapi still don't get the chance to meet you.
hahaha
nasib nasib.
eh sama ah kita! HY07 juga :D
yeke?? hehe.. ramai sgt tu SSMPians.. xpe2.. ada masa nnti bleh jumpa ye dak? he
DeleteThis comment has been removed by the author.
Deletekejap kejap, semalam yang bagi tazkirah time family day semalam tu abang ke?
Delete._.
eh tak lah.. abg xterlibat pn dgn family day smalam.. da tua da xlarat. hehe
Delete'da tua da xlarat'? haha tak boleh blah.
Deleteoh bukan eh. i thought it was you. because i think nama brother semalam tu pon hisham gak. i don't know. tak dengar sangat. his voice were quite soft.
hehe..yeke? xtau plak kalu ada junior yg jgk nama hisham..hehe..
Deleteoo..bkn la tu..suara abg garau..hehe :P
ceit! -,- ye je garau.
Deletejunior? i don't he's a junior. dia year 3 kot. abang year 3 gak kan? no?
my junior i mean.. im 4th year.. final year suda bha.. hehe
Delete:D
oh ._. final year already? cepatnya! haha
Deletewell, i wish you all the best :)
haha.. tq2.. tahun yg bizi.. hurm
DeleteMe too HY07,, thanks for info ;)
ReplyDeleteMe too HY07,, thanks 4 info! Waa dpt senior baru laa ;)
ReplyDelete:)
Deletewelcome to UMS. welcome to SSMP.
SSMP ni macam diploma ke..?
ReplyDeletekena dapat berapa dalam SPM untuk masuk SSmp ni?
SSMP di degree sebenarnya dik. :)
Deleteterima kasih .......
Deletesama2.. :)
Deletesaya nak tanya...pelajar semenanjung boleh mohon asasi sains ums ke....?
ReplyDeletemaaf kalau tanya soalan yang tak berkaitan dengan blog saudara....
oh ya..boleh.. ada jugak tu pelajar asasi dr semenanjung.. boleh try. :)
DeleteSalam....saya nak tanya..saya sekarang asasi sains uitm puncak alam... baru habis sem 1,, kira trok gak ar result..juz 2.39 dan dah repeat exam biologi yang gagal haritu..insyaallah bleh sambung sem2,,jd cmne ek syarat kelayakan nak masuk bachelor food tech ums hy07 ni...mohon terangkan secara lebih mendalam coz x brpe faham yg kat google tu..susah ke nk masuk hy07 ni dgn status sy yg dah ada buat sup paper..sy nak kena grad brpe pointer baur dijamin layak masuk course ni? mohon membalas .. tq.. :)
ReplyDeletewsalam.. kalu kamu betul2 minat.. applay saja.. sy dulu masuk pn dgn pointer 2.8 je dari matrikulasi..
Deleteada rezeki.. ada la dpt.. :)
nak tanya..apa beza jurusan sains makanan dan pemakanan dgn jurusan sains pemakanan?
ReplyDeletemajor di FSMP adalah sains makanan dan pemakanan, ada 3 kursus ditawarkan di FSMP.. :
Delete1) Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Sains Makanan Dan Pemakanan (Sains Makanan)
2) Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Sains Makanan Dan Pemakanan (Teknologi Makanan dan Biopreses)
3) Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Sains Makanan Dan Pemakanan (Perkhidmatan Makanan).
ijazah sama cuma pengkhususan lain sikit. harap membantu. :D
Assalamualaikum. Nice blog. Hee. Sye student matrik session13/14. Sye sbnrnye minat dgn bdg food tech. Nak tanya. Mcm mana cara abg isi upu dulu then dpt ums course ni? Pilihan ke berapa abg letak ums? Tq :-)
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteassalamualaikum. sye student matrik session 13/14. sye berminat dgn course food tech dekat ums. nak tanya. mcm mana cara abg isi upu? maybe abg letak ums course food tech pilihan first ke. mcm tula maksod soalan sye. harap bole bagi jawapan. tq :D
ReplyDeletewsalam.. :D
Deleteye.. mmg betul food.. abg apply food tech ums 1st choice..
first 3 choice mmg pilih ums.. tu yg terdampar sampai sini.. hehe..
and kalu minat.. silakan.. welcome to ums.. :)
ouh terima kasih. :) in shaa Allah. sye dah update upu. tapi ums pilihan ke 7. hee.
Deleteouh terima kasih. in shaa Allah. tapi ums sye dah letak pilihan ke 7. hehe. takpe la tgok la rezeki mana2. lot of thanks yaa.
Deleteouh terima kasih. :) in shaa Allah. sye dah update upu. tapi ums pilihan ke 7. hee.
Deletehello,nk tanya semua module ni diajar dlm bahase melayu atau inggeris?
ReplyDeletetrima kaseh...
hi back..
Deletesemua module in english . :D
hello,course ni diajar in bahasa or english?
ReplyDeletethank you..
salam,,, apa beza sains mknan dan teknologi mkanan.. klau poiter 2.75 bole dpt tak,,, tq,, hrp dpt jwb cepat sebb nk isi upu. :)
ReplyDeletesaya apply course Teknologi Makanan & Bioprocess waktu isi UPU fasa 2 aritu. :) btw abg, nice blog.! this really helps..! ;)
ReplyDeletegudluck... semoga dapat course yg dimohon.. :D
DeleteAssalamu alaykum. Sy panggil senior la ah. Bole ringkaskan sdikit mcm mana mau apply Sains Makanan & Pemakanan? Mmg kalau dari asasi U lain x bole kan, tapi course ni tiada dekat U tmpt sy ambik asasi. Mcm mana ha? Thanks in advance!
ReplyDeletewsalam.. utk apply, just ikut prosedur biasa utk permohonan ke U. isi melalui UPU.. kalu betul2 minat buat sbg pilihan pertama.. mudah2an dapat..
Deleteboleh je dari asasi u lain pun..
Hai abang. Betul ka kerja dari course Makanan & Pemakanan ni banyak yg dapat dekat kilang? Oh dan average umur yg ambil course Makanan & Pemakanan berapa? 19/20 tahun pada tahun pertama (lepasan matrik/ asasi) ramai juga ka? Trima kasih sy ucap dulu.
ReplyDeleteya dik.. tak semestinya kilang.. dimana2 sahaja yg berkaitan dgn industri makanan, boleh jadi ke makmal ataupun ke kementerian kesihatan, boleh juga ke JAKIM, dsb. skop kerja food science and nutrition sangat luas..
Deletejangan risau.. ramai student matrikulasi.. selamat datang ke sabah, sangat best!
banyak x yg menganggur/ takde kerja dari course makanan n pemakanan?
ReplyDeletesetau saya kebanyakan senior saya ramai yang dah dapat kerja..
DeleteSalam,hye there..based on ur xperience,kos ni senang x nak dapat kerja??
ReplyDeletebased on your pointer and how u sell yourself to the employer. :D
Deletepeluang pekerjaan sgt luas.. dont worry.. :)
ok..thanks..emm,mcm sy dip kos lain..blh ke agakny nak smbng degree amik kos ni eyk??
Deletekos apa ye dulu?kalu dr science stream..masih boleh cuba.. :D
Deletephysio,lari jauh..tp berminat..
Deleteok sgt jauh.! haha.. tp still ok kan kalu nak cuba.. sbb kalu isi kt ums biasanya sng dpt.. mana tau rezeki. ada 8 pilihan kn utk isi UPU,kalu betul2 minat ltk la pilihan 1. lg 7 tu buat la yg berkaitan dgn kos skng... :D
Deletekan????hahhaha..btw kn, beza 04 and 07 banyak ke??sy xtau antara dua nak amik yg mana..
Deletemajor xbanyak beza msa blajar.. tp minor la blajar lain.. 07 lebih kpd food engineering, bidang keje lebih kpd kualiti kontrol dsb.. 04 boleh pergi ke nutritonist..
Deletethanks..sy br kol pn jane..sy x memenuhi syarat..thanks again..
Deleteoh well.. she know's better than me.. OK :D
DeleteSalam bang, sy nk tnya sbnarnya brapa sbjek yg kta kena ambl utk course nii??
ReplyDeletesatu sem dalam 6-7 subjek.. utk awal2 lah.. bila dh masuk tahun akhir dalam 4-5..
Deleteasslm..sy dpt sains pemakanan & makanan..sept ni dftr..tgh settle kn isi borg on9 n manual...tkut r klu2 de slh, tetibe xdpt msuk..tket dh booking dh..
ReplyDeletewsalam.. pertama kali, TAHNIAH dik.. selamat menjadi sebahagian drp warga UMS dan FSMP.
Deletejangan risau.. borang2 tu semua, adik isi je dlu.. kalu ada yang taktau, tinggal dulu.. sampai sana bleh tanya akak2 and abang fasi semua.. :)
Nak tanya, berapa anggaran utk pelajar2 yg ambik 3 kos ni eh? dan pelajar d bagi kumpulan ek? satu dewan kuliah brapa org?
ReplyDeletebiasanya tak sampai 200. macam batch sy, ada 173 orang sahaja. n untuk kelas subjek sekolah.. satu dwn kuliah utk smua org lah.. xde pmbahagian kelas mcm di matrik.. bila masuk tahun 2, akan ada subjek kursus, masa ni baru dipecahkan ikut kursus masing2.. biasanya HY07 dalam 70+ org, HS04 70+, dan HG09 biasanya paling sikit, belas2 org jak..
Deletesalam. saya nak tanya. kalau pelajar diploma in seni kulinari nak apply course SSMP nihh, boleh tak ?
ReplyDeletesalam. saya xtau berkenaan seni kulinari tapi untuk masuk ke SSMP mesti ada basic dari science, kimia dan biologi.. :)
Deletekalu sekiranya basic tu ada belajar masa diploma seni kulinary, boleh cuba..
salam..nak tanya...bole ke lepasan matrikulasi modul 2, mksudnye tiada biologi..amik course ni ?
ReplyDeleteSalam..nak tanya..teknolgi pemakanan ni kena muet band berapa ye..
ReplyDeletesalam, kelayakan pulak macamna?
ReplyDeletesalam, apa kelayakan minimum nak ambil kos ni bagi lepasan matrik? kata kawan, saingan banyak sangat..risau la pulak
ReplyDeleteWsalam. Sangat lambat sy dpt reply. Maaf. Untuk tahu kelayakan, boleh lihat pd kelayakan kursus masa isi upu. Sy pun dah lupa.. Ada masa nnti sy cari dan update. :)
DeleteAssalamualaikum. Sya nk tnya la. Sye dpt ums tpi kos akuakultur. Sdang kn sye lngsung tk mhon kos tu. Jdi. Boleh tk sye nk tukar kos akuakultur tu kpd kos sains pemakanan ??
ReplyDeleteWaalaikumussalam. Biasanya boleh tukar course. Tp kena masuk dulu utk course yg ditawarkan untuk 1 sem. Lepas tu untuk sem 2, baru boleh tukar course. Pergi lah dulu dik. :)
DeleteAssalamualaikum.. err nk tanya biasanya fyp utk bidang ni macam mna? Saya blum msuk degree lagi,tpi bcadang nk ambil bidang ni utk degree.. Saja nk tau psal fyp.. :)
ReplyDeleteSalam..nak tanye, mcmne nak mohon masuk sini ye?
ReplyDeleteHalo, slam..Prospek kerjayanya ni , boleh jdi pegawai zat pemakann ka? Yg krja d kesihatan? Hospital dn klinik2..
ReplyDeleteSalam, sya lepasan stpm 15/16, sya nak msuk course sains pemakanan ni, namun dlm pilihan upu, lngsung xda course ni,,so mcm mna tu? sya tiada ambil subjek sains dlm stpm, adakah e2 sbbnya?...waiting for ur answer...
ReplyDeleteAssalamualaikum .. saya student baru tahun 1 hehe saya dpt food service dekat ums .. pastu berjumpa dengan subjek statistik .. saya x paham subjek ni susah hahah .. saya mau minta tips belajar subjek ni heheheh...
ReplyDeleteAssallammualaikum , senior . Senior boleh sya tahu senior kerja apa sekarang ? Suda grad kan ? Saya berminat mau masuk bidang ini , tapi bimbang tidak bnyak peluang pekerjaan. thank you in advance :)
ReplyDeleteAssallammuaikum senior , sa mau tnya senior kerja apa sekarang ? sa brminat mau msuk bidang ini tpi risau ttg peluang pekerjaan. thank you in advance :)
ReplyDeleteSalam. Rasabonda Agro Resources Sdn Bhd adalah sebuah sykt menghasilkan produk Pes Perencah Masakan (cooking paste/sauce) jenama 'RASABONDA'. kami menawarkan peluang kpd para siswa /siswi yg ingin melakukan practical / internship di sykt kami yg beroperasi di Melaka Halal Hub. Boleh email atau hubungi saya Rasheed di no:016-2065078 atau pejabat 06-2865078. T. kasih
ReplyDeletehello, i'm a STPM student from Penang. i want to ask the HG09 PERKHIDMATAN MAKANAN is it a must to be in science stream? i'm an arts stream student. thank you abang ;)
ReplyDeleteHi there, i'm a STPM student from Penang. I would like to know the HG09 PERKHIDMATAN MAKANAN, is it a must to be a science stream student? i'm in arts stream. Thank you abang :)
ReplyDeleteYes, it is also a science stream..
DeleteIjazah sarjana muda (kepujian) sains makanan dan pemakanan (perkhidmatan makanan)
Sy dr Semenanjung..Dpt tekno mknn n bioproses..Sy minat course ni..cuma jauh sgt.. kos tinggi..Lgpun mcm sedih je jarang sgt balik. Rugi tak kalau sy minta tukar universiti?
ReplyDeleteSaya juga dari semenanjung. :) berada selama 4 tahun di sabah adalah satu pengalaman yang sangat menyeronokkan. . Orang sabah sangat baik, ramah, dan bertoleransi. Sabah sgt canti, banyak tempat menarik yang bolh dilawati.. Jarang balik, masa sy dulu satu sem skali balik, masa cuti midsem, dari segi kos tiket flight, pandai2 la cari tiket murah. .
DeleteRugi tak kalu mintak tkr u?
Ya, sangat rugi. umS sgt best!
Sy dr Semenanjung..Dpt tekno mknn n bioproses..Sy minat course ni..cuma jauh sgt.. kos tinggi..Lgpun mcm sedih je jarang sgt balik. Rugi tak kalau sy minta tukar universiti?
ReplyDeleteKos belajar dia tinggi tk?
ReplyDeleteRm 28k untuk 8 semester
DeleteAssalamualaikum saya nak Tanya.
ReplyDeleteKalau pointer 3.2 lepas tak?
Saya amat berminat dalam Kos Ni.
Saya merupakan lepasan Matrikulasi.
Klau saya isi dalam upu, lepas tak untuk dipanggil bagi sesi temuduga.Tq :)
Assalamualaikum saya nak Tanya.
ReplyDeleteKalau pointer 3.2 lepas tak?
Saya amat berminat dalam Kos Ni.
Saya merupakan lepasan Matrikulasi.
Klau saya isi dalam upu, lepas tak untuk dipanggil bagi sesi temuduga.Tq :)
Assalamualaikum saya nak Tanya.
ReplyDeleteKalau pointer 3.2 lepas tak?
Saya amat berminat dalam Kos Ni.
Saya merupakan lepasan Matrikulasi.
Klau saya isi dalam upu, lepas tak untuk dipanggil bagi sesi temuduga.Tq :).
Wsalam.. lepas sangat dik.. abang dulu tak sampai 3 pun. Hehe. Apply 1st choice.. msti dapat
DeleteHello,boleh kerja sbg pegawai dietetik atau pegawai sain pemakanan x d hospital kerajaan? Tqvm
ReplyDeleteBoleh. Salah satu bidang la ni untuk keje dietetik.
DeleteBlog ini amat membantu.boleh tanya ka ?bokehka kita apply menjadi pegawai dietetik di hospital lepas grade nanti?tqvm ya.bro
ReplyDeleteKelayakan bagi lepasan spm camne? Kalau aliran sastera boleh mohon?
ReplyDeleteNi degree dik.. kalu lepasan spm adik kena ambik diploma dulu, atau matrikulasi sains, atau stpm aliran sains.. gudluck!
DeleteAssalamualaikum abg...saya nk tanya...saya dri kelas mpv semasa di sekolah menengah tentang (bidang pemprosesan makanan).layakkah saya memohon dlm khusus apa yer..ada 7 subjek semuanya n 6 subjek asas dan 1 lagi pemprosesan makanan...yg saya pelajari sewaktu sekolah dan mempunyai results yg cemerlang dlm spm..apakah khusus yg saya layak yer abg??
ReplyDeleteAssalamualaikum abg...saya nk tanya...saya dri kelas mpv semasa di sekolah menengah tentang (bidang pemprosesan makanan).layakkah saya memohon dlm khusus apa yer..ada 7 subjek semuanya n 6 subjek asas dan 1 lagi pemprosesan makanan...yg saya pelajari sewaktu sekolah dan mempunyai results yg cemerlang dlm spm..apakah khusus yg saya layak yer abg??
ReplyDeleteAssalamualaikum abg...saya nk tanya...saya dri kelas mpv semasa di sekolah menengah tentang (bidang pemprosesan makanan).layakkah saya memohon dlm khusus apa yer..ada 7 subjek semuanya n 6 subjek asas dan 1 lagi pemprosesan makanan...yg saya pelajari sewaktu sekolah dan mempunyai results yg cemerlang dlm spm..apakah khusus yg saya layak yer abg??
ReplyDeleteAdik nak masuk at least kena ada stpm, atau diploma sains, atau matrikulasi sains.. sbb yang ni degree.. :)
DeleteAssalamualaikum abg sya ada apply sains makanan dan pemakanan di ums tp letak di pilihan ke3 sbb kos yg bertemuduga saya letak di pilihan 1 dan 2. Agak2 dpt tak ? Pngk sya 3.33 aliran sains modul3 matrik.
ReplyDeleteSaya dapat HY07 kat UMS.. sya nak tanya, lecture dia semua okey tak? dan masa belajar tu stress sangat ke? heavy tak subject dia?
ReplyDeleteassalamualaikum abg..sy dpt ke ums dlm bidang tek mknn dan bioproses.sy dari semenanjung jgk sy bkl mndftr 3 sept ni.boleh tak bg ig ke utk sy dm dan tnya lebih lanjut?ade orang yang bakal sambut saya di airport nnti?
ReplyDeleteAssalamualaikum bang, ada buat credit transfer ke UMS
ReplyDeleteDan
Kalau minta tukar Uni boleh ke?
Assalamualaikum.. Bang sye nk tnya apa syarat klayakn course ni?
ReplyDeleteHi..saya nak Tanya kalu ambil ijazah sains Dan pemakanan no boleh tak jadi pegawai dietetik?
ReplyDeleteAssalamualaikum bang, skrg SSMP ada course baru, nutrition, abang rasa ada peluang pekerjaan x ? Atau malaysia kurang memerlukan kerjaya tu ?
ReplyDelete