Sebelum
tiba di sana, apa yang terbayang di tubir mindaku ialah, tempat ni adalah
tempat proses produk makanan berasaskan daging. Mungkin sosej, atau daging
burger, dsb. Tapi apabila sampai, lain jadinya.
ok apa kaetan cerita lembu dgn gadis2 ini?? fuh! |
Dan semua
prosedur di sini melaksanakan 100% piawaian antarabangsa dengan
mengamalkan Good Manufacturing Practice
(GMP) dan Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP). SMTC ni juga mendapat
pengiktirafan MS ISO 9001:2008.
bersama arwah lembu |
Apa
pentingnya jenis jenis cut ni? Haa.. cutting yang ikut kaedah antarabangsa ni,
bila dijual, harganya berlainan. Cutting daging ni akan mengikut kelas kelas
daging. Mengikut cutting inilah daging akan dibahagikan kepada 5 kelas. Di
sini, daging yang paling rendah kelasnya seperti yang biasa jual kat pasar tu
harganya RM20 sekilo manakala daging yang kelas satu berharga RM60 sekilo. Daripada
seekor lembu. Mesti penah dengar daging batang pinang kan?
Mahal, tapi
kenapa ramai jugak orang yang beli? Sebabnya, daging yang dihasilkan disini
sangat terjamin kebersihan. Halalan Toyyiban la kot. Sebelum, semasa dan
selepas penyembelihan, banyak teknik yang digunakan, high tech dan sangat
bersih. Semasa penyembelihan, dan proses boning dsb, daging langsung tidak
menyentuh lantai. Langsung tidak.
Semasa
haiwan sampai, lembu contohnya, ia akan dibiarkan tenang terlebih dahulu. Ini
dipanggil ‘Low Stress Management’. Sekiranya lembu sampai pada waktu tengahari
dan panas, lembu akan dimandikan untuk badan disejukkan. Low stress management
ini akan mempengaruhi daging yang akan dihasilkan. Di kampung contohnya, semasa
kenduri, lembu dikejar sekeliling kampung untuk ditangkap. Kemudian terus direbahkan
dan disembelih. Biasanya daging yang dihasilkan akan lebih keras dan pucat.
Keadaan ini dipanggil rigors mortis. Kerana lembu menghasilkan adrenalin semasa
berlari. Lembu yang disembelih dalam keadaan tenang, dagingnya akan menjadi
lembut dan kurang lemak, serta warnanya lebih menyelerakan dan mampu mencerna
saliva bagi orang yang melihatnya. Peh.
Di kampung
aku misalnya, keras lembutnya daging dan jumlah lemak selalu dikaitkan dengan
tukang sembelih. Orang akan tahu, lembu sembelihan Tok Haji Hussein lebih
lembut dan kurang lemak manakala lembu sembelihan toksedara aku banyak la pulak
lemaknye. Dulu aku terfikir lah jugak apa kaitan tukang sembelih dengan daging,
sekarang melalui penerangan saintifik, aku tau. Mungkin Tok Hai Hussein ni
pandai menenangkan lembu sebelum lembu disembelih. Lembu sudah tenang baru
disembelihnya.
Kebersihan
diri penyembelih dan pekerja juga diambil berat. Kami yang datang melawat ni
pun dikehendaki memakai boot khas dan penutup kepala. Untuk pergi ke bilik
sembelihan, dan tempat tempat lain, kami terpaksa merendam boot kat satu tempat
yang macam kolam, untuk membersihkan kekotoran.
Sebelum
operasi penyembelihan dilakukan, hygiene preparation akan dilakukan 30 minit
sebelumnya. Ini untuk memastikan tiada kekotoran pada alat dan tempat
penyembelihan. Pemeriksaan Ante-Mortem dilakukan 24 jam sebelum haiwan
disembelih. Haiwan akan dipuasakan selama 12 jam. Kenapa? Yelaa..bagi la beliau
buat amal ibadat siket sebelum mati, dah la masa hidup tak penah puasa apatah
lagi semayang dan zakat.hehehe. :P. Tak la, sebenarnya haiwan dipuasakan supaya
tak banyak najis dalam badan mereka ni. Selepas Ante-mortem checking, haiwan
yang didapati tidak sesuai akan diasingkan untuk pemeriksaan Pegawai Vaterinar.
Sampel najis, darah akan diambl untuk dianalisis.
Setelah
disembelih, easophagus dan rektum haiwan sembelihan akan diikat. Ini untuk
menjamin kebersihan supaya isi perut dan najis tidak terkena dengan daging. Kemudian,
kepala lembu akan dipotong dan diperiksa. Sebenarnya, daripada kepala, kita
akan dapat tahu keadaan badan dan daging haiwan tersebut. Semua tanda ada di
kepala. Teruja sey aku tengok. Hehe.
Daging
pipi, mata, lidah, dan sebagainya akan memberitahu sama ada lembu itu setul
betul sihat atau tidak. Kemudian, sebelum kulit dilapah, mayat arwah lembu ni
akan disembur dengan air dulu unuk membersihkan kulit, kemudian baru proses
skinning dilakukan dan kulit dibuang. Lembu kemudiannya akan dibela dua
menggunakan mesin gergaji. Memang kena tepat pada simetri la koot. Hehe.
Perut dan
organ dalaman dikeluarkan dan pemeriksaan post-mortem akan dilakukan. Ginjal,
jantung, paru paru dan diaphargm akan dicheck. Sebarang abnormal yang terdapat
pada organ dalaman ini, daging lembua akan diperiksa dan dibawa ke makmal untuk
analisis. Ginjal contohnya akan dibelah, untuk dilihat struktur dalamnya.
best, ilmu yang takla baru sangat sebab dah belajar masa kuliah kan, tapi ni kira amali.. nampak la apa yang diajar tu. babai.
alhamdulillah..very good info. lepas ni, kalau ada aqiqah atau korban, boleh panggil..
ReplyDeleteyeah, panggil makan..
Delete:P
BAB MAKAN LAJU JE...huh xjntn langsung!
ReplyDeleteknape, org jantan xmakan ke?? huhu
Delete