Wednesday, July 27, 2011

Bukit Besar, Kuala Terengganu... =)

Ape yang best sangat pasal Bukit Besar ni sebenarnye? Ok, pertamanye, of kos la bukit ni besar. Sebab tu namenye Bukit Besar kan?hehe.. tapi serasa aku la, lebih kurang UMS Peak la jugak bukit ni. Ataupun UMS Peak lagi tinggi. Cumanye jalan nak naik bukit ni lagi curam la. Boleh capai hingga 45 darjah die nye tahap kecuraman tuh.huhu. Lagi satu, bukit ni jadi tumpuan warga KT lah terutamanye mase hujung minggu, beriadah la kot. Berjoging daki bukit, sampai lebamm..haha.  Nuar cakap kalu masa hujung minggu, jalan nak daki bukit ni pun bulih sesak.. Dengan awek Ganu-nye lah. Wah, ruginye aku datang bukan mase cuti.. kalu tak bulih lah bersihkan mate ni sket..hahaha :P


Takde ape lah sangat sebenarnye kat atas bukit ni, cumanye mungkin sebab bukit ni yang paling tinggi kat area KT, jadinye kat puncaknye jadi tempat menara pemancar. Lagi satu, kat tengah tengah mase nak daki bukit ni ade tulisan besar besar “ALLAH SELAMATKAN TERENGGANU”. Kalu dok kat bandar, terang terang nampak tulisan kat atas bukit ni. Kire jadi macam landmark KT la jugak kan. Lebih kurang macam yang kat Kuantan jugak la, cumenye yang Kuantan tu dia pacak kat dalam sungai. 



Pagi pagi lagi aku ngan Nuar dah terpacak kat kaki bukit ni. Konon konon nak joging tanpa henti sampai puncak la. Memang macam tu pun niatnye dari rumah lagi.. tapi apekes, joging separuh jalan je. Pancit. Curam bhai. hehe.


Tapi bila dah sampai puncak. Puas la jugak kan. Nampak bandaraya KT pagi-pagi, berkabus lagi (aku tak sure kabus ke jerebu,huhu).. Yang kelakarnye, mase nak turun tu Nuar ajak turun ikut denai, kire masuk hutan siket la. Dia kate ade anak sungai, ntah pape r Nuar. Laju je dia menyusup masuk denai tu, tak tunggu aku. Lame gak aku tercari jalan nak folow si Nimrod ni. Last last bile sampai, hangin jap aku tengok die rilek-rilek je dok layan blues kat tepi tebing tu. Pastu, cari punye cari,  tak jumpe gak anak sungai yang Nuar cakap tu. Entah betul tak ntah mamat tu. Nuar cakap, da kering kot sungai tu,haha. Agak-agak r wei, budak 12 tahun pun susah kot nak klepet zaman skarang ni, apetah lagi aku yang dah daftar SPR ni, gahaha . Kena patah balik n turun ikut jalan asal. Padan muke. Haha.


layan blues bang??haha

curam bai..

Lepas turun, kitorang gerak lagi, nak gi Masjid Kristal lak. Saje aku gedik ngajak Nuar.. alang alang dia pakse aku datang Tganu kan.. padan muke. Aritu mase dia ajak datang Tganu  aku cakap  nak terus balik Kelantan, dia buat tacing.hehe.. tapi tak sia-sia laa aku datang, best ape. Tapi Nuar r, extend lagi sehari tak bekerja, layan tetamu kan Nuar. Bagus r lu Nuar..haha. Ko telah buktikan pade aku bahawa ape yang dibagitau oleh someone tu kat aku berkenaan orang Tganu ni adalah salah. Aku tak suke orang yang berfikir streotype macam  tu. Siryes nampak kurang cerdik! (Aku puji Nuar ni sebab aku tau mamat tu buta IT, mane tau nak bace-bace belog ni, kalu dia tau, kopem kembang tak kempis kempis.hahaha).Ok babai~                                                                                                                              


3 comments:

  1. hahahaha..isye..:D

    ReplyDelete
  2. hahaha. jahat isye cakap nuar buta it. sakit perut aku gelak.

    ReplyDelete
  3. aku cakap kebenaran bhai..haha xP

    ReplyDelete