Thursday, August 11, 2011

Mercun Dan Ramadhan= Irama dan Lagu= Ombak dan Pantai~Ramadhan tak akan rase macam Ramadhan kalu takde bunyi mercun. Mercun tak kan berapa nak laku kalu bukan musim Ramadhan dan raye (selain CNY). Raya takkan rase meriah kalu takde dengar berite orang yang masuk wad kudung kudung angkara mercun. Doktor dan misi yang bertugas di spital mesti rase bosan dan kesepian kalu takde pesakit baru yang masuk spital dekat dekat nak raye.Main mercun ni bakar duit je sebenarnye. Menggangu kedamaian. Mendedahkan diri pade bahaye. Walaupon kadang kadang berguna jugak untuk kejutkan jiran bangun sahur. Dan ia telah dipraktikkan dan didapati berkesan masa zaman asrama dulu..hehe (dan orang yang bangun akan sumpah seranah dan maki maki seikhlas hati sebab terkejut)~


Ape yang nikmatnye sangat main mercun ni aku pun tak tau. Bunyi sekejap je. Tak sampai 2 saat pon. Duit hangus. Kalu simpan duit buat beli rojak buah malam malam kan lagi sedap. Buleh gak wat eksesais rahang, mengunyah benda alah tu kan. Sambil sambil lepak borak ngan kawan malam malam lepas berterawikh. Tak la membazir sangat.

Selalunye bukan budak je yang main mercun ni, orang yang dah tua bangke pon same, lagi lah power dorang punye mercun. Setakat budak tu, main mercun gesek (mancis) je. Mercun orang tua ade la sebesar penumbuk wa cakap lu..(hiperbola sahaja ok). Sape yang beli mercun ni ade sekali ngan pakej selalunye, pakej bermalam dan beraye di hospital beberapa hari mengikut kesukaan hati..

Ok dah, jangan main mercun. Kalu rase ade duit lebih dan tak suka makan rojak untuk eksesais rahang, duit tu boleh bagi aku. Aku terime seikhlas hati. Sekian.

No comments:

Post a Comment