Wednesday, November 9, 2011

Riang Ria IdulaAdha..di perantauan~

IdulAdha..
Lagi sekali dapat merasa raya di perantauan..
Cuti seminggu, memang rasa tak  berbaloi nak balik, lebih lebih lagi bagi orang yang  berpoket nipis macam aku ni..

ade lak beraya tempat orang repair kapal kan..


Tapi Iduladha kali ni, macam ada life la jugak..
Ade feel raya, walaupun hanya mampu ucap selamat hari raya kat ma ngan abah kat henfon je..
tapi ade beberapa perkara yang buatkan aku rasa suka,
sekurangnye mampu kurangkan rindu pada keluarga yang jauh dimata..
memohon ampun disucikan segala dosa..
samada yang dirancang maupun yang tak sengaja..
harap semua seri seri sahaja, 
tiada dendam antara kita.

Raya pertama, bukan main awal lagi aku bersiap. 6.30pg da siap. semangat ko joe.haha..
Lepas semayang raya, g beraya rumah TNC HEPA, Prof. Kasim. Awal juga aku sampai, maklumlah makan punye pasal kan. Sampai sampai tu, tak ramai lagi orang kat rumah dia. Kitorang rilek je, makan makan makan. Tengah makan tu, TNC datang, cakap, "wah, dah siap makan nanti, mesti ada tenaga banyak ni, nanti kamu pergi lapah daging kat belakang ye". hohoho~ 

Tapi sebenarnye, aku bukan tak nak lapah daging, tapi masa tu pakai baju melayu raya kan, tak nak la bau daging, so aku ingat nak balik kolej jap, tukar baju. Tapi tiba tiba ada kawan ajak gi beraya kat rumah dia plak kat Teluk Sepanggar, di Pangkalan TLDM. So aku ape lagi, makan bai..haha. Lagi sekali kitorang sampai awal. masa tu tuan rumah belum balik lagi g shopping. Teruk betul semangat makannye.haha. Tapi best, dapat makan makanan semenanjung. dan juga kek batik strawberi. Sedap!

Kampung Air Sabah
Balik dari rumah kawan tu, terus straight ke KK. Lepak pasar Phillipines, makan makan. Jalan jalan cuci mata. Makan ABC dan mengomen.haha. Malamnye, oleh sebab kafe tutup sebab raya, ade orang yang belanja beli lauk, dengan syarat kami dak laki yang masak. Dan memang terbaik la masak, sup ayam, ikan goreng pedas, cendawan, telur gorang, budu, kacang botol. Gosh! Air tangan aku nagn Ayie.haha.
Rumah En. Nazri

keluarga bahagia Dr. Hasmadi
Raya Kedua: Ayie ajak pegi Ranau, g hotspring Poring and ladang strawberi Kundasang tapi oleh sebab aku da janji nak beraya rumah Dr, hasmadi, so tak dapat la ikut pi Ranau. Yang bestnye arini kitorang konvoi motor ramai ramai. Konvoi punye konvoi, macamana boleh tersesat, sampai masuk daerah Tuaran. Padahal rumah Dr. Hasmadi kat Putra Perdana je. Ade GPS PapaGo pun tak guna, makin jauh sesat.haha

Lepas penuh tangki isi kat rumah Dr. Hasmadi, kitorang balik nak ke rumah En. Nazri pulak. Ade kemalangan maut. Accident moto kot, tengok mayat tepi jalan. Insaf kejap. Slow je aku bawak moto pastu,hehe~ 

Lagi sekali sesat nak g rumah En. Nazri. Uinaa.. Tapi kesesatan terubat bila dapat makan laksa Kelantan kat rumah dia..haha..

Selamat Hari Raya IdulAdha, maaf Zahir Batin. (^^,)v

3 comments:

  1. soo sweet la experience raye ni..

    ReplyDelete
  2. hehe..tu laa..ko tak ikuutt..

    ReplyDelete
  3. hahahahaha....... kesesatan tu ko patut cerita dgn lebih detail lagi ye... kuang2- ash

    ReplyDelete